Uhićen je bivši milicajac SAO Krajine. U istočnoj Slavoniji je '91. silovao ženu koju je priveo na ispitivanje

03.08.2021. 09:18:00

Sumnja se i da je tukao je mještane u Petrovcima i Negoslavcima

Osječko tužiteljstvo otvorilo je istragu protiv 59-godišnjaka kojeg se tereti da je kao pripadnik milicije SAO Krajine u jesen 1991. počinio ratni zločin u Negoslavcima i Petrovcima, gdje je i silovao jednu tada 22-godišnju ženu koju je trebao odvesti na ispitivanje.

Detalje istrage objavilo je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku kojem je Ravnateljstvo policije podnijelo kaznenu prijavu protiv muškarca rođenog 1962. godine. Detalji uhićenja nisu objavljeni.

Pripadnik milicije SAO Krajine

Riječ je o čovjeku koji ima hrvatsko i državljanstvo BiH, a na početku rata bio je pripadnik srpskih paravojnih snaga koje su bile zauzele dio teritorija Republike Hrvatske u Baranji, istočnoj Slavoniji i zapadnom Srijemu i na okupiranom području proglasile tzv. SAO Krajinu.

Ovaj milicajac, kako se navodi u prijavi, 19. rujna 1991. u Negoslavcima je zajedno s dvojicom svojih tadašnjih kolega, zlostavljao trojicu uhićenih civila. Bili su to ljudi stari 46, 35 i 41 godinu, a osumnjičeni ih je mučio u prostorijama stanice milicije u Negoslavcima. Dvojici pretučenih, 45-godišnjaku i 35-godišnjaku se nakon premlaćivanja gubi svaki trag. Trećeg muškarca, 41-godišnjaka tukli su dok nije izgubio svijest, da bi ga zatim ostavili vezanog u prostoriji rukama vezanima na leđima za naslon stolice.

Silovao privedenu ženu

Novi zločin s kojim se povezuje uhićenog milicajca dogodio se 17. listopada 1991. godine. U Petrovcima, koji su tada već bili u neprijateljskom okruženju, u podrumskim prostorijama Doma kulture, zatočena su trojica civila. Tamo ih je osumnjičeni milicajac s još jednim kolegom kojem za sada identitet nije utvrđen tukao gumenim palicama po glavama, ali i ostalim dijelovima tijela.

Tužiteljstvo mu na teret stavlja i silovanje jedne mještanke. Nju je u studenom 1991. odveo iz njezine kuće. Zajedno s još jednom osobom koja je na sebi imala uniformu, lišio ju je slobode i odvezao na navodno ispitivanje. No kada su stigli do stanice milicije SAO Krajine uz prijetnje ju je silovao.

Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku osumnjičenom je odredio istražni zatvor i to kako ne bi pobjegao pred hrvatskim pravosuđem.

Izvor: telegram.hr/Foto: DUSKO JARAMAZ/PIXSELL

Izvorni autor: Ana Raić Knežević/Foto: DUSKO JARAMAZ/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.