UHIĆENA VIROVITIČKA SKUPINA 25. SIJEČNJA 1991. GODINE

25.01.2023. 09:07:00

Na današnji dan 1991. godine Kontraobavještajna služba tadašnje Jugoslavenske narodne armije pod osobnim vođenjem svog načelnika generala Aleksandra Vasiljevića otpočela je s uhićenjima vodstva vojno organiziranih domoljuba koji su prije nekoliko dana 21. siječnja u cilju oblikovanja vojnog udara opkolili i blokirali vojarnu u Virovitici.

Naime, 21. siječnja 1991. godine, nakon prijetnje tadašnje Jugoslavenske narodne armije da će izvršiti vojni udar i svrgnuti demokratsku izabranu vlast u Republici Hrvatskoj, oko 600 naoružanih domoljuba s područja bivše općine Virovitica predvođenih Đurom Dečakom (tadašnji tajnik Općinskog odbora HDZ-a) opkolilo je i blokiralo virovitičku vojarnu u čvrstoj namjeri zaštite novouspostavljene Hrvatske vlasti i stanovništva ovog kraja. Nakon zapovjedi Hrvatskog vodstva u rano jutro 22. siječnja vojarna je ipak deblokirana.

Prvi je, u prijepodnevnim satima 25. siječnja '91., bio uhićen upravo Dečak, a potom je u poslijepodnevnim satima uhićen i Antun Habijanec. Nekoliko dana kasnije bio je uhićen i Vinko Belobrk. Tih dana kao aktivne vojne osobe koje su se stavili na raspolaganje obrani RH uhićeni su Franjo Kovač i Vlado Šabarić dok uhićenje tadašnjeg Ministra obrane RH Martina Špegelja i Ivana Belanija kao jednog iz užeg vodstva vojno organiziranih domoljuba KOS-a nije pošlo za rukom. Ova uhićenja nisu tada pokolebala domoljube ovog kraja u namjeri da brane svoje pravo na vlastitu državu i otpočela je borba za oslobođenje utamničenog vodstva tadašnjim legitimnim sredstvima, od kojih su javni prosvjedi i skupovi potpore zasigurno bili, zbog masovnog odaziva građana, kada im je Vojni sud svakome dosudio po tri godine zatvora, ali su do pravomoćne presude pušteni na slobodu. Savezni vojni sud u Beogradu nikada, zbog rata, nije dovršio suđenje. (na fotografiji Đuro Dečak) kada im je Vojni sud svakome dosudio po tri godine zatvora, ali su do pravomoćne presude pušteni na slobodu. Savezni vojni sud u Beogradu nikada, zbog rata, nije dovršio suđenje.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.