UHIĆENI BJEGUNAC Čeka se izručenje Marija Pečevera iz Paname. Otkriveno pod kojim se imenom skrivao

07.06.2023. 09:30:00

Određen mu je istražni zatvor te se iščekuje termin održavanja ročišta na kojem će biti odlučeno o određivanju ekstradicijskog pritvora.

Mario Pečaver , hrvatski 74-godišnji državljanin, za koji je iz Hrvatske raspisana Interpolova tjeralica zbog pokretanja ubojstva poduzetnika Ljubomira Novaka u Crikvenici 1995. godine, uhićen je na aerodromu Tocumen u Panami, točnije u gradu u središnjem dijelu te srednjoameričke države.

Kako je on u travnju 2013. na Županijskom sudu u Rijeci nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog poticanja na ubojstvo iz koristoljublja, pitanje je postupka njegovog izvršenja u Hrvatskoj. Na to pitanje odgovorila nam je glasnogovornica Županijskog suda u Rijeci Sandra Juranović.

 

Pravna pomoć

– U kaznenom predmetu Županijskog suda u Rijeci 30. svibnja 2016. bilo je doneseno rješenje kojim se osuđenik Mario Pečaver upućuje na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od 15 godina koja mu je izrečena presudom Županijskog suda u Rijeci od 22. travnja 2013. Presudu je potvrdio Vrhovni sud Republike Hrvatske 18. travnja 2016. zbog kaznenog djela poticanja na ubojstvo iz koristoljublja te je za Pečaverom izdana tjeralica jer je nepoznatog prebivališta i boravišta i proglašen krivim u odsutnosti. U odnosu na osuđenika bio je izdan Europski uhidbeni nalog te raspisana međunarodna potraga.

Županijskom sudu u Rijeci 1. lipnja 2023. dostavljena je obavijest da je 31. svibnja 2023. uhićen Mario Pečaver (koji se koristi i imenom Slavijo Skočić) po panamskim policijskim službenicima te će biti zadržan najduže 24 sata od uhićenja u kojem je vremenu potrebno dostaviti zahtjev za privremenim uhićenjem i zahtjev za pružanjem međunarodne pravne pomoći nadležnim pravosudnim tijelima Paname diplomatskim putem s ciljem izručenja osoba u Republici Hrvatskoj.

 

Rok 60 dana

Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske, Uprava za europske poslove, međunarodnu i pravosudnu suradnju i planiranje korupcije, dostavila je informaciju da je nadležnom tijelu Republike Paname dostavljen zahtjev za privremenim uhićenjem Marija Pečavera (alias Slavija Skočića), au tijeku je provođenje radnje u svrhu podnošenja. zahtjeva za pružanjem međunarodne pravne pomoći nadležnim pravosudnim tijelima Paname, odnosno sastavljanja molbe za izručenje u roku od 60 dana od primanja obavijesti o lišenju slobode imenovanog.

Prema informacijama dobivenim od Ministarstva pravosuđa i uprave, Uprave za europske poslove, međunarodnu i pravosudnu suradnju i ispitivanje korupcije, osuđenik Mario Pečaver je uhićen, određen mu je istražni zatvor te se iščekuje termin održavanja ročišta na kojem će biti odlučeno o određivanju ekstradicijskog pritvora, objasnila je je Juranović.

Izvor: novilist.hr/Foto: Arhiva NL

Izvorni autor: Vladimir Mrvoš

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.