Uhićeni pripadnici IS-a koji su u Njemačkoj pripremali napade

15.04.2020. 13:23:00

U Njemačkoj su u srijedu uhićena četvorica islamista zbog sumnje da su kao članovi terorističke ćelije Islamske države planirali napade u Njemačkoj, priopćilo je Glavno državno odvjetništvo.

“Osumnjičeni su planirali napade na objekte američke vojske u Njemačkoj, a planiran je i napad na jednu osobu koja se javno kritički izražavala o islamu”, stoji u priopćenju Glavnog državnog odvjetništva u Karlsruheu.

Četvorica uhićenih, zajedno s još jednom osobom koja se već nalazi u pritvoru, organizirali su terorističku ćeliju IS-a i već su posjedovali oružje i eksploziv za potrebe izvršenja terorističkih napada.

Jedan od članova grupe je trebao u Albaniji izvršiti i naručeno ubojstvo, za što je trebao primiti 40.000 dolara, čime bi se financiralo djelovanje grupe.

Sva petorica osumnjičenih su državljani Tadžikistana i 2019. su sudjelovali u borbama u Siriji.

Prema ranijim planovima oni su se trebali vratiti u Tadžikistan, gdje su trebali voditi “džihad” protiv tamošnje vlade, ali su umjesto toga otputovali u Njemačku kako bi u njoj izvršili napade.

Prema informacijama državnog odvjetništva, teroristička ćelija je cijelo vrijeme održavala kontakt s pripadnicima IS-a u Siriji. (Hina)

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.