Uhićeni vlasnici 'doma strave' u kojem je izgorjelo šest ljudi

04.02.2020. 10:31:00

Uhićeni su vlasnici doma za starije i nemoćne u Andraševcu u kojem je ovog siječnja u požaru izgorjelo šestero štićenika. Prema neslužbenim informacijama, trenutno se nalaze u policiji u Zaboku...

Kako doznaje RTL, u utorak ujutro uhićeni su vlasnici doma za starije i nemoćne u Andraševcu u kojem je ovog siječnja u požaru izgorjelo šestero štićenika. Prema neslužbenim informacijama, trenutno se nalaze u policiji u Zaboku. 

Podsjetimo, pored doma u Andraševcu se u dvorištu nalazio drveni objekt, u kojem su bili smješteni i štićenici doma. Ondje je došlo do požara, a objekt je izgorio do neprepoznatljivosti.

Inspekcija je utvrdila niz propusta, prekršaja i kršenja zakon u Obiteljskom domu "Zelena Oaza" u kojem je u požaru život izgubilo šest ljudi.

- Inspekcijskim nadzorom inspektora rada u području zaštite na radu proizlazi da poslodavac nije postupao po propisima zaštite na radu. Slijedom toga, a zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela protiv opće sigurnosti, dovođenjem u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom i sredstvom, jer se uopće nije postupalo po propisima zaštite na radu i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama, nadležnom državnom odvjetništvu je podnešena kaznena prijava protiv poslodavca - navodi se u priopćenju Inspektorata. 

Inspektorat je objavio niz kršenja zakona i prekršaja:

  • sklapanje uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme s istim radnikom za koje ne postoji objektivan razlog, odnosno u ugovorima o radu na određeno vrijeme nije naveden objektivan razlog
  • ugovor o radu nije sklopljen u pisanom obliku prije početka rada, a radniku nije prije početka rada izdana pisana potvrda o sklopljenom ugovoru o radu,
  • neprijavljivanje radnika na mirovinsko osiguranje prije početka rada
  • ne odjavljivanje radnika u roku od 24 sata od prestanka rada
  • neprijavljivanje promjena osiguranja u roku od 24 sata od nastale promjene
  • neprijavljivanje odnosno odjavljivanje radnika na obvezno zdravstveno osiguranje u propisanom roku

Zbog osnovane sumnje u počinjenje navedenih prekršaja nadležnom prekršajnom sudu podnesen je optužni prijedlog. 

Za stambenu/kuću građevinu na lokaciji Andraševec, Dolinska 22, utvrđena je povreda propisa gradnje, zbog čega će biti podnesen prekršajni prijedlog za uklanjanje nezakonito izvedene dogradnje stambene građevine. 

Za zgradu koja je korištena do dana požara je utvrđeno da se koristila protivno svojoj namjeni, jer je bila evidentirana kao gospodarska građevina a ne stambena.

Izvor: 24sata/ Foto: Željko Hladika/24sata, Pixsell

Izvorni autor: Višnja Kragić Mahmutović

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.