Uhićenja u akciji USKOK-a: Škorić i suradnici pod istragom zbog namještanja poslova

21.09.2024. 16:54:00

Nakon ostavke: Pogledajte kakve kuće imaju uhićeni – Škorić, bratić i uspješna direktorica imali neugodno buđenje

U sklopu akcije USKOK-a, u subotu ujutro uhićen je Josip Škorić, donedavni predsjednik Uprave Hrvatskih cesta. Njegova ostavka iz kolovoza, koja je tada djelovala iznenađujuće, sada nakon uhićenja poprima sasvim novi kontekst, sugerirajući da je možda unaprijed znao za istragu koja se protiv njega vodi. Uz Josipa, uhićen je i njegov rođak, Zoran Škorić, predsjednik Uprave Osijek Koteksa, a među osumnjičenima je i Sanda Bajtl, direktorica tvrtke Structivo, prenosi Dnevno.hr

Ostavka s oznakama nečeg većeg

Josip Škorić napustio je funkciju predsjednika Uprave Hrvatskih cesta krajem kolovoza, objašnjavajući to kao osobnu odluku koja nije ishitrena. Istaknuo je kako je već godinu dana razmišljao o povlačenju te da je o tome službeno obavijestio ministra još u svibnju. Njegove izjave o uspješnom vođenju tvrtke sada izgledaju drugačije s obzirom na najnovije događaje. Ostavka je, čini se, bila motivirana ne samo željom za povlačenjem, već i mogućnošću izbjegavanja nadolazeće istrage.

Uhićenja i sumnje

Prema dostupnim informacijama, Josip Škorić i njegov bratić Zoran uhićeni su zbog sumnje u namještanje poslova vezanih uz osječku obilaznicu. Ova prometna infrastruktura sada je pod povećanjem USKOK-a, a istraga se proširuje i na moguće nepravilnosti vezane uz radove na Pelješkom mostu. Osim rodbinske povezanosti, zanimljivo je i to da je Osijek Koteks, tvrtka Zorana Škorića, redovito dobivala poslove od Hrvatskih cesta, što dodatno budi sumnje o nepravilnostima.

Direktorica tvrtke Structivo, Sanda Bajtl, treća je osoba uhićena u ovom slučaju. Mediji navode da njezina tvrtka nije predmet istrage zbog poslova na Pelješkom mostu, već zbog poslova vezanih uz postavljanje i održavanje bukobrana na osječkoj obilaznici.

Reakcije iz političkog vrha

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, s kojim je Josip Škorić godinama surađivao, oglasio se kratkim priopćenjem. Iako nije dao detaljne komentare, Butković je istaknuo kako u potpunosti podržava rad istražnih tijela, posebno kada su u pitanju sumnje na korupciju.

Vijest o uhićenju komentirali su i ministri Ivan Anušić i Tomo Medved, koji su naglasili da je istraga u rukama nadležnih institucija. Anušić je priznao da ga je vijest iznenadila, dok je Medved istaknuo da vlada nema utjecaja na pravosudni sustav te da će pravosuđe učiniti svoj posao. Također, unutar HDZ-a se razmatra mogućnost suspenzije Škorićevog članstva u stranci do pravomoćnosti presude.

USKOK-ova akcija u punom jeku

Pretrage domova i ureda u Zagrebu, Osijeku i Vukovaru još su u tijeku, a USKOK-ove sumnje fokusirane su na koruptivne radnje povezane s infrastrukturnim projektima na osječkoj obilaznici. Josip Škorić i ostali osumnjičeni očekuju ispitivanje u sjedištu USKOK-a u Zagrebu, nakon čega će se odlučiti o daljnjem postupanju, uključujući i mogući istražni zatvor.

Slučaj je izazvao veliku medijsku pozornost i pokrenuo brojna pitanja o transparentnosti u vođenju državnih tvrtki, posebno u sektoru javnih radova, koji često nosi visok rizik od korupcije.

Što slijedi?

Kako se istraga produbljuje, očekuje se da će USKOK u narednim danima objaviti dodatne informacije o spornim poslovima i mogućim posljedicama za uhićene. Josip Škorić, koji je godinama bio ključna figura u Hrvatskim cestama, sada se suočava s ozbiljnim optužbama koje bi mogle imati dalekosežne posljedice za njegovu karijeru i ugled.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: facebook

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.