Ukinut pritvor Hernadyju, povlači se europski uhidbeni nalog?

29.01.2020. 15:16:00

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda kojim je predsjedavao sudac Vjeran Blažeković ukinulo je istražni zatvor bivšem glavnom direktoru MOL-a Zsoltu Tamasu Hernadiju.

Ako ova odluka postane pravomoćna, povući će se tjeralica za Hernadijem te će on slobodno moći dolaziti i u Hrvatsku. Na ovu odluku Uskok ima pravo žalbe na Vrhovnom sudu.

Podsjetimo, Hernadi je prošlog tjedna zatražio putem svoje hrvatske odvjetnice Laure Valković, od zagrebačkog Županijskog suda da opozove rješenje o određivanju istražnog zatvora koje je protiv njega doneseno u aferi Ina-MOL.

Hernadi je koncem prošle godine proglašen krivim za davanje mita bivšem premijeru Ivi Sanaderu.

Prema prvostupanjskoj presudi, Sanader je za 10 milijuna eura mita pristao da će učiniti sve potrebno da MOL dobije prevladavajuća upravljačka prava nad Inom. Hernadiju je upravo zagrebački Županijski sud u više navrata određivao istražni zatvor temeljem čega je za njim raspisivan europski uhidbeni nalog te međunarodna tjeralica.

No, Hernadi je cijelo vrijeme ostao nedostupan hrvatskom pravosuđu, jer su ga mađarske vlasti odbile izručiti.

On je uvijek negirao da je dao Sanaderu mito, te je tvrdio da je Ježiću, kao vlasniku Diokija, bilo u interesu ukloniti Mađare iz INE kako bi došla druga garnitura koja bi pogodovala njegovom privatnom biznisu. Za tvrtke koje su Ježiću uplatile novac kaže da nisu bile u vlasništvu MOL-a, te da novac Ježić nikad nije uplatio u proračnu RH jer ga je – potrošio, odnosno da taj novac nikad nije bio niti namijenjen Ivi Sanaderu.

Za upravljačka prava kaže da su ona isključivo stvar dogovora partnera. Praksa je u svijetu da se kod javno privatnih partnerstava privatnom partneru prepušta upravljanje.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:fah

Autor: