UKRAJINA - ENGLESKA (21.00): ‘IT‘S COMING HOME!‘: SJAJNI ENGLEZI PREPUNI SAMOPOUZDANJA STIŽU NA VELIKU ZAVRŠNICU U LONDON

03.07.2021. 20:33:00


UKRAJINA - ENGLESKA (21.00)

UKRAJINA (3-4-1-2): Buščan - Zabarnji, Krivcov, Matvijenko - Karavajev, Sidorčuk, Zinčenko, Mikolenko - Šaparenko - Jarmolenko, Jaremčuk

ENGLESKA (4-2-3-1): Pickford - Walker, Stones, Maguire, Shaw - Rice, Phillips - Sancho, Mount, Sterling - Kane


20.00: Stigli su sastavi! 


Najavu piše: Predrag Jurišić

Trijumf protiv Njemačke spustio je sve kočnice i euforija je zahvatila Otok. Mnogi već vide Englesku u finalu Eura, pomazila ih je sreća i pogurnula u objektivno slabiji dio ždrijeba, opet se pokazalo da nikad ne treba kalkulirati. Naime, uoči zadnjeg dvoboja u skupini nije bilo malo onih koji su smatrali kako će Englezi ‘odigrati igru’ i remizirati sa Češkom kako bi zauzeli drugo mjesto u skupini, koje u osmini finala donosi lakšeg suparnika. Ali, izbornik Gareth Southgate razmišljao je drukčije:

- Ne zanimaju me nikakve špekulacije. Naš je cilj jasan, želimo otići do kraja. A na tom putu morat ćemo igrati i s najjačim selekcijama. E sad, hoće li to biti u osmini finala, ili u polufinalu, uopće ne želim kalkulirati, moramo biti na najvišoj razini u svakoj utakmici u nokaut dijelu natjecanja - rezolutan je bio Southgate.

Nepravedna odluka

A u svemu tome nije bila zanemariva ni spoznaja da Englezi, kao prvi u skupini, u osmini finala ostaju na svom Wembleyju i to im je bila dodatna prednost uoči okršaja s Nijemcima. A sad, u četvrtfinalu, prvi put na Euru moraju napustiti London! U Rimu će im se, naime, u subotu sučeliti Ukrajina i ostvare li pobjedu, bit će im to praktički jedino gostovanje, jer se onda opet vraćaju u svoj ‘hram nogometa’, na Wembley, na kojem će biti odigrane obje polufinalne, te finalna utakmica.

image
 JUSTIN TALLIS Afp

I dok su drugi, eto, morali putovati u Baku, Kopenhagen, Bukurešt ili St. Peterburg, Englezi samo jednom napuštaju domaće dvorište. I to nema nikakve veze s pandemijom, ta je UEFA-ina odluka apsolutno nepravedna prema svim ostalim sudionicima Eura i podarila je Engleskoj golemi privilegij i povlašteni položaj. A da bi iskoristili taj privilegij i približili se ostvarenju snova, Englezi moraju preskočiti Ukrajinu! To neće biti nimalo lako, svjestan je toga i Southgate:

Čekaju već 25 godina

- Ovo je opasan trenutak za nas. Cijela je zemlja u euforiji i stvoren je osjećaj da se samo moramo pojaviti na travnjaku kako bismo pobijedili! A to nije dobro, jer tek su sad pred nama najveći izazovi. Ne bježimo od uloge favorita, ali ovaj je Euro pokazao da se autsajdere ne smije nimalo podcijeniti - oprezan je Southgate, koji je Nijemcima sučelio 3-4-3 formaciju, vidjet ćemo u kakvom će sustavu igrati protiv Ukrajine.

image
 ANDY RAIN Afp

Engleska je, podsjetimo, posljednji put igrala u polufinalu Eura prije 25 godina, kad je bila domaćin turnira. Tada je ispala protiv Njemačke nakon izvođenja 11-eraca, tragičar je bio sadašnji izbornik Gareth Southgate, kojem je njemački vratar Köpke obranio udarac s bijele točke. Jedno je iskupljenje, eto, pobjedu protiv Njemačke, Southgate već doživio, sad vodi svoju momčad prema konačnom cilju...

No, nešto će se u Rimu pitati i Ukrajince, na čijoj je klupi proslavljeni bivši napadač Andrij Ševčenko. Ovo je, inače, prvi plasman Ukrajine u četvrtfinale velikoga natjecanja nakon SP-a 2006. godine, tada ih je u Hamburgu zaustavila Italija pobijedivši 3:0, u sastavu su bili Ševčenko i sadašnji tehnički direktor ukrajinske reprezentacije, bivši vratar Oleksandr Šovkovski. U dosadašnjih sedam međusobnih utakmica Ukrajina je samo jednom svladala Englesku, bilo je to 1:0 u kvalifikacijama za odlazak na SP u JAR 2010. godine. U ostalih šest dvoboja Engleska je pobijedila četiri puta, a u dva su navrata dvoboji okončani remijem.

image
 LEE SMITH Afp

Teško izborena 2:1 pobjeda protiv Švedske u osmini finala burno je proslavljena u cijeloj Ukrajini, a predsjednik države, Volodimir Zelenskij, oduševljeno je na Facebooku napisao:

- Cijela je zemlja ponosna na vas! Svim srcem navijamo i od srca vam zahvaljujemo na svemu što ste dosad napravili - objavio je Zelenskij, a bivši svjetski boksački prvak, sada gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, kaže:

- Iskreno čestitam izborniku i igračima, pokazali su strahovitu želju za pobjedom. Slava junacima - na kraju je Kličko dodao tradicionalni ukrajinski borbeni poklič.

Neizvjesnost do kraja

Inače, Ševčenko je na mukama, jer je pod upitnikom nastup najopasnijeg igrača, napadača Jarmolenka, koji je zbog ozljede morao u produžecima napustiti travnjak u dvoboju sa Švedskom. Tek će se na dan utakmice znati hoće li igrati, no tu je zato preostali zvjezdani dvojac, Jaremčuk Zinčenko, od njih se najviše očekuje...

- Svi vjerujemo da će se Jarmolenko oporaviti do subote. Njegova je želja za igrom čudesna i nadamo se da će biti u sastavu - rekao je Zinčenko.

image
 ANDY BUCHANAN Afp

Dodajmo da je Jarmolenko dosad na velikim natjecanjima postigao pet pogodaka i tako se izjednačio s dosadašnjim rekorderom, izbornikom Andrijom Ševčenkom, koji je također postigao pet pogodaka na svjetskim i europskim prvenstvima.

- Presretan sam zbog svega što smo dosad napravili, moji su igrači u svakoj utakmici ostavili srce na travnjaku. Ali, ne kanimo ovdje stati, želimo ući u polufinale. Vjerujemo u uspjeh, ovdje smo i ovo je naša šansa za stvaranje lijepe budućnosti. Engleska je sjajna momčad, ima niz izvrsnih igrača, ali i izvrsnog izbornika. Bit će to naše najteže iskušenje, no spremni smo za ispisivanje povijesti. Sav je pritisak na Englezima - kaže ukrajinski izbornik Andrij Ševčenko.

Pobjednik utakmice Engleska - Ukrajina u polufinalu na Wembleyju igrat će protiv pobjednika sraza Češka - Danska.

Na tribinama samo Englezi koji su trenutačno u Italiji

Na tribinama rimskog stadiona Olimpico će moći biti 16.000 gledatelja. Iako su engleski navijači imali pravo na 2.500 ulaznica, Engleski nogometni savez savjetovao im je da zbog pandemijskih pravila i obvezne petodnevne izolacije ne putuju u Rim, dok će jedan dio ulaznica ipak će biti na raspolaganju Englezima koji žive ili se za vrijeme Eura nalaze u Italiji.

TIJEK UTAKMICE

UKRAJINA - ENGLESKA 0:4 (Kane 4', 50' Maguire 46', Henderson 63')

UKRAJINA: Buščan - Karavajev, Zabarnji, Krivtsov (od 35. Cigankov), Matvienko, Mikolenko - Šaparenko, Sidorčuk (od 64. Makarenko), Zinčenko - Jarmolenko, Jaremčuk

Izbornik: Andrij Ševčenko

ENGLESKA: Pickford - Walker, Stones, Maguire, Shaw (od 64. Trippier) - Rice (od 57. Henderson), Philipps (od 65. Bellingham) - Sancho, Mount, Sterling (od 65. Rashford) - Kane (od 73. Calvert-Lewin)

Izbornik: Gareth Southgate

RIM - Stadion Olimpico. Gledatelja 11.000. Sudac: Felix Brych (Njemačka)


Velika večer raspucanih Engleza u Rimu! Euforija već trese Otok, jer najveći favorit Eura opravdao je povjerenje, u srijedu navečer na Wembleyju u polufinalu igraju Engleska i Danska.

Uvjerljivom pobjedom, deklasiranjem Ukrajine na Olimpicu izborili su Englezi prvo polufinale Eura nakon 25 godina kada su također igrali na svom nacionalnom stadionu u Londonu. S Ukrajincima su posao zaključili s tri pogotka nakon samo 50 minuta igre s naglaskom da su u početnih pet minuta nastavka dvaput tresli mrežu Buščana.

Raspoloženi golgeter Kane i precizni asistent Shaw ugasili su svaku ukrajinsku nadu već na startu drugog poluvremena i dalje je bilo samo pitanje s koliko će pogodaka u mreži Ukrajinci biti ispraćeni s Eura. Četvrtfinale je ipak njihov najbolji doseg u povijesti Europskih prvenstava, a Engleska trenutačno prejak suparnik da bi Ukrajina napravila iznenađenje.

image
 ALBERTO PIZZOLI Afp

Uostalom i tradicija je sugerirala tko je favorit u rimskom ogledu, jer u dosadašnjih sedam međusobnih susreta samo jednu pobjedu ostvarila je Ukrajina, iz jeseni 2009. u kvalifikacijama za SP u Južnoafričkoj Republici. Od četiri poraza Ukrajince je najviše bolio onaj s Eura iz 2012. kada je Engleska slavila u Donjecku 1:0 pogotkom Rooneyja. Poraz iz Rima ostat će pak zapisan kao najveći ukrajinski u ogledima s Englezima.

S druge strane, reprezentacija Garetha Southgatea raste kako dulje igra na Euru. Najefikasniju utakmicu odigrali su u četvrtfinalu, a ponovno nisu primili pogodak. S petom utakmicom čiste mreže postao je Pickford prvi engleski vratar kojem je to uspjelo na Euru, a u zadnjih 10 utakmica primili su Englezi tek jedan zgoditak, krajem ožujka u kvalifikacijama za SP protiv Poljske (2:1). Definitivno, u velikoj formi čekaju ogled s Dancima u srijedu u Londonu.

image
 ALBERTO LINGRIA Afp

Najizvjesniji četvrtfinalni dvoboj od prve minute gledali smo na Olimpicu. Sjajno su Englezi otvorili utakmicu, već nakon četvrte minute imali su vodstvo 1:0 pogotkom Harryja Kanea na asistenciju Sterlinga. Rezultatska prednost pružila je Englezima mogućnost laganog kontroliranja igre.

Vjerojatno i zbog ranog vodstva nije prvo poluvrijeme ponudilo vatromet prigoda, jer Englezi su čak i prepuštali posjed Ukrajincima koji su tek jednom ozbiljnije zaprijetili do odmora. Jaremčuk je u 17. minuti presjekao loše dodavanje Walkera, iskosa s lijeve strane došao pred Pickforda, ali obranio je vratar Evertona njegov pokušaj.

S druge strane, Englezi su igrali na "valove", kao da su na trenutke iz druge prebacivali u šest brzinu. Pored zgoditka Kanea imali su još jedan udarac u okvir vrata, Declan Rice je u 33. minuti opalio s ruba kaznenog prostora iskušavši budnost Buščana, no istaknuo se i čuvar mreže Ukrajinaca.

image
 ETTORE FERRARI Afp

U finišu prvog dijela Ukrajina je zbog ozljede stopera Krivtsova promijenila sustav, iz obrambenih 5-3-2 prešali u otvoreniju varijantu sa 4-3-3 gdje je Zinčenko iz vezne linije prešao na bočnu poziciju. Djelovala je Ukrajina opasnije s četvoricom u zadnjem redu, preuzimali su više rizika igrači Andrija Ševčenka u posljednjim minutama prvog dijela, ali kada se činilo da bi mogli "zakuhati" utakmicu, stigla su dva bljeska Engleza na startu drugog poluvremena.

Dva skoka, dva precizna udarca glavom i riješen je putnik za polufinale. Potom je i Henderson svojim prvijencem u dresu Gordog Albiona utrljao još malo soli na ukrajinsku bolnu ranu, stoga ne čudi da su poslije nešto više od sat vremena igre reprezentativci Andrija Ševčenka samo čekali kada će Felix Brych odsvirati kraj.

Southgate je u komfornoj rezultatskoj situaciji iskoristio prigodu iz igre izvaditi sve glavne adute, odmoriti Kanea i društvo za polufinale koje su Englezi najavili u velikom stilu. S pravom mogu nastaviti pjevati "nogomet se vraća kući".


POLUFINALE

6. srpnja (London), 21:00 Italija - Španjolska

7. srpnja (London), 21:00 Danska - Engleska

FINALE

11. srpnja (London), 21:00

Izvor: sportske.hr/Foto: Afp

Izvorni autor: Predrag Jurišić / Foto: FRANK AUGSTEIN Afp

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.