Ukrajina: Javilo se 12 država, žele nam poslati 100 Leoparda. Tenkove nudi i njemački industrijski div

24.01.2023. 09:49:00

335. dan ruske invazije na Ukrajinu prati Telegram.hr. Ovo su ključni događaji:

  • Zelenski najavio smjene zbog optužbi za primanje mita
  • Ukrajinski dužnosnik: Dvanaest zemalja spremno poslati tenkove Leopard
  • Njemački proizvođač oružja oglasio se o tenkovima Leopard
  • UN: U Ukrajini do sada poginulo najmanje 7068 civila

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Zamjenik ukrajinskog glavnog tužitelja Symonenko smijenjen s dužnosti

  • Zamjenik ukrajinskog glavnog tužitelja Oleksij Simonenko smijenjen je sa svoje dužnosti u sklopu niza smjena visokih dužnosnika u utorak, priopćio je ured glavnog tužitelja. Reuters izvještava da izjava u kojoj se najavljuje njegova smjena ne navodi razloge za tu odluku, ali kaže da je ona bila “u skladu s njegovom vlastitom željom”. Bivši predsjednički pomoćnik Kirilo Timošenko i zamjenik ministra obrane Vjačeslav Šapovalov podnijeli su ostavke jer je ukrajinska vlada zahvaćena korupcijskim skandalom.

Zamjenik ukrajinskog ministra obrane podnosi ostavku zbog ‘medijske optužbe’ za korupciju

  • Zamjenik ukrajinskog ministra obrane Vjačeslav Šapovalov, odgovoran za opskrbu vojnika hranom i opremom, podnio je ostavku, navodeći “medijske optužbe” za korupciju za koje on i ministarstvo kažu da su neutemeljene. U izjavi na internetskoj stranici ministarstva obrane navodi se da je Shapovalovljeva ostavka “vrijedan čin” koji će pomoći zadržati povjerenje u ministarstvo, prenosi Reuters.

Uskoro ključni sastanak Stoltenberga i Pistoriusa

  • U Berlinu se danas sastaju glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg i njemački ministar obrane Boris Pistorius. Njemačka se premišljala o slanju svojih tenkova Leopard 2 u Ukrajinu , kao i oko toga hoće li dopustiti saveznicima da pošalju svoje zalihe.

Poljska je rekla da bi, ako ne dobije dopuštenje iz Njemačke, mogla sklopiti koaliciju s drugim zemljama i svejedno poslati tenkove. Stajalište Njemačke smatra se ključnim za europske zemlje koje masovno isporučuju tenkove Ukrajini, s ciljem pomoći Kijevu ne samo da zadrži zemlju, već i istjera ruske osvajače. Velika Britanija je ovog mjeseca objavila da će poslati 14 tenkova Challenger 2.

Pomoćnik Zelenskog podnio ostavku

  • Zamjenik šefa ukrajinskog predsjedničkog ureda Kirilo Timošenko rekao je u utorak da je u ponedjeljak zatražio od predsjednika Volodimira Zelenskog da ga razriješi dužnosti. “Zahvaljujem predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom na povjerenju i prilici da činim dobra djela svaki dan i svaku minutu”, napisao je Timošenko na Telegramu.

Reuters piše kako Zelenskijev pomoćnik nije naveo razlog za ostavku. Ukrajinski mediji objavili su da bi Timošenko mogao biti dio kadrovske promjene koju je ukrajinski čelnik najavio. Dekret kojim se prihvaća ostavka Timošenko objavljen je na predsjedničinoj web stranici.

Zelenski je u ponedjeljak rekao da će ovog tjedna biti objavljene kadrovske promjene u vladi, regijama i snagama sigurnosti nakon optužbi za korupciju gotovo godinu dana nakon ruske invazije. Timošenko je bio je zamjenik šefa predsjedničkog ureda od 2019. godine, gdje je nadgledao regije i regionalnu politiku. Sa Zelenskim je surađivao tijekom njegove izborne kampanje, nadgledajući medijske i kreativne sadržaje.

“Od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., prema ukrajinskim medijima, Timošenko je bio upleten u nekoliko skandala povezanih s njegovim osobnim korištenjem skupih automobila”, javlja Reuters, dok Timošenko je odbacuje sve optužbe.

Britanci: ‘Gerasimov pokušava nametnuti svoj osobni autoritet’

  • Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je svoj dnevni operativni brifing o situaciji u Ukrajini, s posebnim fokusom na spekulacije o o ruskoj vojnoj hijerarhiji.

“General pukovnik Mihail Teplinski vjerojatno je smijenjen s dužnosti jednog od ključnih ruskih operativnih zapovjednika u Ukrajini. Teplinski je bio časnik na terenu zadužen za relativno uspješno povlačenje Rusije zapadno od Dnjepra u studenom 2022. godine, a u Rusiji je dobio pohvale kao sposoban i pragmatičan zapovjednik. Smjena Teplinskog vjerojatno je još jedan simptom kontinuiranih podjela unutar više hijerarhije ruske operacije dok general Valerij Gerasimov pokušava nametnuti svoj osobni autoritet kampanji”.

Suspilne prijavio nekoliko incidenata

  • Ukrajinska televizija Suspilne objavio je sažetak situacije u Ukrajini na Telegramu. “Ujutro su ruske trupe granatirale Kupjansk u regiji Harkov: pogođene su stambene zgrade, izbili su veliki požari. Na okupiranom Krimu ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) pretražila je domove šest krimskih Tatara. Oni su privedeni. Njihova rodbina ne zna gdje su, javlja Krimska solidarnost. U noćnoj protuzračnoj bitci, na istočnom smjeru postrojbe raketnih protuzračnih snaga uništile su tri ruska helikoptera Ka-52. U Donjeckoj oblasti sinoć su od ruskog granatiranja ubijena tri civila, a još tri su ranjena”.

Finska: ‘Pregovori s Turskom će možda stati’

  • Finski ministar vanjskih poslova signalizirao je moguću stanku u razgovorima s Turskom oko finskih ambicija da se pridruži NATO-u, za što kaže da je posljedica pritiska predstojećih izbora u Turskoj. Zajedno sa Švedskom, u članstvo vojnog saveza primljena je i Finska, no proces tek treba ratificirati Turska, koja ima primjedbe na, kako tvrdi, skrivanje i zaštitu protuturskih skupina u skandinavskim zemljama.

Reuters javlja da je Pekka Haavisto rekao da je situacija “komplicirana” zbog izbora u Turskoj i da je potreban ‘timeout’. Haavisto je rekao da je jučer razgovarao sa svojim turskim ministrom vanjskih posloda, te da očekuje da će doći do pauze od nekoliko tjedana. Kazao je da ne vidi smisao u tome da Finska napreduje s procesom koji je i pred Švedskom, te da razgovori trebaju i dalje biti trostrani. Haavisto je rekao da NATO i dalje želi uključiti Finsku i Švedsku u isto vrijeme jer bi to olakšalo planiranje obrane. Opći izbori u Turskoj 2023. održat će se 14. svibnja, kada će birači birati predsjednika i novi saziv parlamenta.

Njemački proizvođač oružja oglasio se o tenkovima Leopard

  • Njemački proizvođač oružja Rheinmetall mogao bi Ukrajini dostaviti 139 tenkova Leopard ako se to zatraži, poručio je glasnogovornik te kompanije. Ova informacija dolazi dok je Njemačka pod snažnim pritiskom Ukrajine i nekih NATO saveznika, poput Poljske, da dopuste Kijevu da se opskrbi tenkovima Leopard 2 njemačke proizvodnje za obranu od ruske invazije.

Ukrajinski dužnosnik: Dvanaest zemalja spremno poslati tenkove Leopard

  • Neimenovani viši ukrajinski dužnosnik za ABC News je rekao da je 12 zemalja odlučilo poslati Ukrajini 100 tenkova Leopard 2, ako im Njemačka za to da odobrenje. Taj je dogovor, tvrdi izvor, postignut u petak na sastanku država saveznica Ukrajine u američkoj vojnoj bazi u Ramsteinu u Njemačkoj. Poljska i Finska već su javno potvrdile da su spremne poslati tenkove Kijevu, a ukrajinski dužnosnik tvrdi da su to, među ostalima, spremne učiniti još Španjolska, Njemačka i Danska. Podsjetimo, Njemačka kao proizvođač mora odobriti izvoznu dozvolu ako zemlje žele isporučiti svoje tenkove trećoj zemlji, poput Ukrajine.

UN: U Ukrajini do sada poginulo najmanje 7068 civila

  • Prema podacima UN-a, u ratu Rusije protiv Ukrajine od 24. veljače do 22. siječnja ubijeno je najmanje 7068 civila, a ranjeno najmanje 11.415.

Zelenski najavio smjene zbog optužbi za primanje mita

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je smjene na višim i nižim razinama, potez koji je uslijedio nakon najozbiljnijih optužbi za primanje mita otkako je prije godinu dana počela ruska invazija. Antikorupcijska policija priopćila je u nedjelju da su uhitili zamjenika ministra za infrastrukturu zbog sumnje da je primio 400.000 dolara mita za uvoz generatora u rujnu prošle godine, što je ministar opovrgnuo.

Osim toga, druga istraga koju su provele novine optužuje Ministarstvo obrane da je preplatilo dobavljača hrane za vojnike. Dobavljač je priopćio da je došlo do tehničke pogreške te da nije isplaćen nikakav novac. “Već postoje odluke o smjenama – neke će se dogoditi danas, neke sutra – koje se odnose na dužnosnike na različitim razinama u ministarstvima i drugim vladinim strukturama, kao i na regionalnoj razini i u provedbi zakona”, rekao je Zelenski u video poruci.

Među njegovim planovima su pojačavanje nadzora nad putovanjima u inozemstvo za službene potrebe. Nekoliko ukrajinskih medija izvijestilo je da bi ministri i viši dužnosnici mogli biti odmah razriješeni. Zbog korupcijskoga skandala mogao bi splasnuti entuzijazam Zapada prema njegovoj vladi u trenutku kad se europske zemlje prepiru o slanju u Ukrajinu tenkova Leopard 2 proizvedenih u Njemačkoj.

Prvo obraćanje novog načelnika glavnog stožera ruske vojske

  • Nova ruska vojna reforma odgovor je na mogućnost širenja NATO-a i “kolektivnom Zapadu” na korištenje Ukrajine u hibridnom ratu protiv Rusije, rekao je novoimenovani načelnik glavnog stožera ruske vojske Valerij Gerasimov u prvom javnom obraćanju. Putin je sredinom siječnja odobrio vojnu reformu i ona se može prilagođavati tako da bude odgovor na prijetnje ruskoj sigurnosti, rekao je Gerasimov za portal Argumeti i Fakti.

“Danas te prijetnje uključuju želju Sjevernoatlantskog saveza da se proširi na Finsku i Švedsku, kao i korištenje Ukrajine kao sredstva za vođenje hibridnog rata protiv naše zemlje”, rekao je Gerasimov, koji je imenovan 11. siječnja. Finska i Švedska prošle su godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Po novom vojnom planu Moskve, jedan korpus bit će poslan u Kareliju, republiku na sjeverozapadu Rusije koja graniči s Finskom, uspostavljaju se dva vojna distrikta, Moskva i Lenjingrad, koji su postojali prije nego što su 2010. spojeni i postali dio Zapadnoga vojnog distrikta, a u Ukrajinu će se poslati još tri motorizirane divizije, koje će biti dio kombiniranih vojnih formacija u regijama Herson i Zaporižje.

SAD kaže da su Švedska i Finska spremne pridružiti se NATO-u

  • Američki State Department u ponedjeljak je ocijenio da su Finska i Švedska spremne pridružiti se NATO-u, nakon što je turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao da Švedska ne bi trebala očekivati ​​potporu Turske za svoje članstvo nakon prosvjeda u blizini turskog veleposlanstva u Stockholmu tijekom kojega je spaljen Kuran.

Izvor: Telegram.hr/PDN/FOTO:Ilustracija/tenkovi Leopard

Izvorni autor: PDN/Telegram.hr/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.