Ukrajina: 'Obranili smo više od 85 napada u subotu. U ratu je stradalo 170.550 ruskih vojnika'

26.03.2023. 11:10:00

Ruska agresija na ukrajinski teritorij traje više od godinu dana. Moskva i Minsk dogovorili su postavljanje taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju Bjelorusije

Borrell: EU želi izbjeći ovisnost o Kini kao i s ruskim plinom

Europska unija nastoji izbjeći ovisnost o Kini kao što je bila ovisna o ruskom plinu, rekao je šef diplomacije 27-orice Josep Borrell, pozivajući na jačanje trgovine s Latinskom Amerikom, prenosi 24sata.

"Otkrili smo da su ovisnosti, koje su bile gradivni elementi mira, također oružje koje se može okrenuti protiv nas", rekao je Borrell, ukazujući na "pretjeranu ovisnost Europe o ruskom plinu".

To je došlo na vidjelo ruskom invazijom na Ukrajinu, jer je Moskva ograničila svoje isporuke plina Europi i prisilila kontinent da pronađe druge rute opskrbe.

Prema Borrellovim riječima, ta ovisnost dovela je do toga da je ruski predsjednik Vladimir Putin mislio da "može izvršiti invaziju na Ukrajinu potpuno nekažnjeno jer Europa, zarobljenik potrošnje plina kojeg 40 posto dolazi iz Rusije, neće reagirati".

Kijev: Rusija uzela Bjelorusiju za 'nuklearnog taoca'

Rusija je uzela Bjelorusiju za "nuklearnog taoca", rekla je Ukrajina u nedjelju nakon što je predsjednik Vladimir Putin najavio raspoređivanje "taktičkog" nuklearnog oružja na teritoriju svoje saveznice.

"Kremlj je uzeo Bjelorusiju za nuklearnog taoca", napisao je tajnik ukrajinskog Vijeća sigurnosti Oleksij Danilov na Twitteru, dodajući da je ova odluka "korak prema unutarnjoj destabilizaciji zemlje".

Najava ruskog predsjednika "maksimizira razinu negativne percepcije i javnog odbacivanja Rusije i Putina u bjeloruskom društvu", dodao je Danilov.

IMF odgodio Ukrajini otplatu dugova do 2027.

U Rusiji gorjelo skladište plastike

Ukrajina: U ratu je stradalo 170.550 ruskih vojnika

Izvor: 24sata/Foto:snimka zaslona/rat u Ukrajini/Bahmut

Izvorni autor: PDN/24sata/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.