Ukrajina požuruje Zapad da šalje oružje! Zelenski nije zadovoljan, želi još tenkova

17.01.2023. 13:07:00

70 RAKETNIH NAPADA

Prema ukrajinskim vojnim izvorima, Rusija je u posljednja 24 sata izvela više od 70 raketnih napada, a grad Dnjipro se oporavlja od napada na stambenu zgradu u kojoj je poginulo najmanje 40 ljudi

Ukrajina je od Zapada zatražila da ubrza slanje oružja u jeku ruskih raketnih napada i pojačanog pritiska na ukrajinsku vojsku na istočnoj fronti, javlja u utorak Reuters.

Prema ukrajinskim vojnim izvorima, Rusija je u posljednja 24 sata izvela više od 70 raketnih napada, a grad Dnjipro se oporavlja od napada na stambenu zgradu u kojoj je poginulo najmanje 40 ljudi, prenosi 24sata.

U okolici grada Bahmuta, u Donjecku, granatirano je više od 15 naselja, uključujući i Soledar gdje dvije strane već dva tjedna vode žestoki rovovski rat.

Nesmiljeno granatiranje je sravnalo sa zemljom Bahmut i teško oštetilo grad Avdiivku, u središtu regije Donjecka.

Reuters napominje da ne može potvrditi izvješća na bojišnici.

U međuvremenu je predsjednik Volodimir Zelenskij rekao da Zapad mora ubrzati proces donošenja odluke glede dostave oružja.

Zapad od samog početka ruske invazije na Ukrajinu šalje vojnu pomoć toj zemlji, no Zelenskij i njegova vlada inzistiraju da ih se opskrbi tenkovima.

Velika Britanija je u ponedjeljak potvrdila slanje 14 tenkova Challenger 2 te ostala oklopna vozila i napredne protuzračne sustave.

Britanija je također u ponedjeljak pozvala Njemačku da dopusti slanje tenkova Leopard u Ukrajinu, naglasivši da bi to moglo potaknuti druge zemlje da pruže podršku te Berlin ne bi djelovao samostalno.

Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht podnijela je ostavku u ponedjeljak nakon što se njezina vlada našla pod pritiskom da saveznicima dopusti da Ukrajini pošalju tenkove, na početku tjedna koji bi mogao biti ključan za planove Zapada da dodatno opskrbi Kijev.

Njemačka se dosad odupirala takvom potezu, govoreći da bi zapadni tenkovi trebali biti poslani Ukrajini samo ako postoji suglasnost među ključnim saveznicima Kijeva, a osobito Sjedinjenih Američkih Država.

Oleksij Danilov, tajnik ukrajinskog vijeća sigurnosti, također traži da Zapad ubrza slanje oružja jer se očekuje da će Rusija pokušati izvesti "konačni prodor".

Američki ministar obrane Lloyd Austin trebao bi u petak biti domaćin saveznika u zračnoj bazi u Njemačkoj gdje će se raspravljati o nastavku slanja vojne pomoći Ukrajini.

Ukrajina i SAD optužuju Rusiju i za nasilnu deportaciju Ukrajinaca na ruski teritorij. Prema State Departmentu, u Rusiju je deportirano između 900.000 i 1,6 milijuna Ukrajinaca, uključujući 260.000 djece.

Rusija odbacuje te tvrdnje i napominje da u zemlju ulaze ratne izbjeglice. Prema ruskom ministarstvu za izvanredna stanja, u Rusiju je od veljače prošle godine ušlo 4,8 milijuna Ukrajinaca, među kojima 712.000 djece.

Izvor: 24sata/Foto:ft.com

Izvorni autor: PDN/24sata/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.