Ukrajina priznala da je raznijela Putinovog saveznika auto bombom, naziva to upozorenjem za 'izdajnike' i 'ratne zločince'

09.11.2023. 10:18:00

Ukrajina je u srijedu priznala da je u auto bombom digla u zrak političara kojeg podržava Rusija, nazvavši to odmazdom za "ratnog zločinca" i "krvnika".

Mihail Filiponenko, zastupnik u promoskovskom regionalnom parlamentu Luganska i bivši načelnik policije, ubijen je u ranojutarnjoj eksploziji — nakon što je preživio prethodnu eksploziju u veljači 2022., nekoliko dana prije nego što je Rusija napala Ukrajinu, prenosi New York Post.

Fotografije s mjesta događaja pokazale su unakaženi SUV tamne boje s krvlju razmazanom po stražnjem sjedalu i prekrivajući bok vozila.

U roku od nekoliko sati, ukrajinska vojna obavještajna agencija potvrdila je da je odgovorna za eliminaciju Filiponenka u zajedničkoj operaciji s lokalnim snagama "otpora".

Filiponenko je bio ciljan kao "ratni zločinac" i "dželat" koji je vodio "logore za mučenje" u Lugansku gdje su ratni zarobljenici, pa čak i civili trpjeli "nehumano" postupanje, tvrdi obavještajna agencija.

"Filiponenko je osobno brutalno mučio ljude", tvrdi obavještajna agencija.

Mikhail FiliponenkoMihail Filiponenko, zastupnik u skupštini koju je postavila Rusija u okupiranoj regiji Luhansk,
ubijen je u eksploziji automobila bombe koju je izvela ukrajinska vojno-obavještajna agencija.

Atentat je nazvan upozorenjem da će “izdajice Ukrajine i suradnici terorističke Rusije na privremeno okupiranim područjima... dobiti pravednu odmazdu!

"Lov se nastavlja!", rekli su kijevski obavještajci.

Filiponenko je bio uključen u proruski separatistički pokret u Lugansku od 2014. Služio je kao jedan od najviših zapovjednika u vojsci takozvane Narodne Republike Lugansk, koju je Kijev proglasio terorističkom organizacijom.

A view shows the scene of a car bomb explosion which killed Mikhail Filiponenko, a member of the People's Council of the Luhansk People's Republic and former chief of the LPR People's Militia, in LuhanskUkrajinski operativci potpomognuti snagama otpora detonirali su SUV u kojem je bio
Filiponenko u srijedu ujutro.

Filiponenko je preživio prethodnu eksploziju automobila bombe 21. veljače 2022., tri dana prije nego što su ruske snage napale Ukrajinu.

U rujnu je Filiponenko izabran u regionalni parlament kao član ruske ultranacionalističke Liberalno-demokratske stranke na glasanju koje je izazvalo široku međunarodnu osudu.

Ruski istražni odbor pokrenuo je istragu Filiponenkovog ubojstva, koje je klasificirano kao "teroristički čin".

Leonid Pasečnik, čelnik takozvane Narodne Republike Lugansk postavljen u Moskvi, pozdravio je Filiponenka kao "pravog čovjeka" čija je smrt "težak gubitak".

Filiponenko's mangled SUV seen after the blast

"Izgubili smo pametnu, ljubaznu, pozitivnu osobu, pravog domoljuba Luganske domovine i njezinog hrabrog branitelja", napisao je Pasechnik u objavi na Telegramu.

Rusija je prethodno optužila ukrajinske specijalne službe da su organizirale bombaški napad u automobilu u kojem je prošle godine ubijena prokremaljska novinarka Daria Dugina blizu Moskve i atentat na vojnog blogera Vladlena Tatarskog u kafiću u Sankt Peterburgu u travnju.

Ukrajina negira ili ne komentira takve navode.

Izvor: New York Post/PDN/Foto:video screenshot/snimka zaslona/montaža PDN

Izvorni autor: PDN/New York Post/Snejana Farberov

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.