Ukrajinci pretpjeli poraz kod Severodonecka. Glavni tajnik NATO-a: 'Rat bi mogao trajati godinama'

19.06.2022. 10:35:00

Ruski rat u Ukrajini bi mogao trajati godinama, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg za njemački tjednik, dodavši da će slanje suvremenog naoružanja ukrajinskim vojnicima povećati vjerojatnost oslobađanja pokrajine Donbas od ruske kontrole

"Moramo se pripremiti za činjenicu da bi moglo trajati godinama. Ne smijemo popustiti u podršci Ukrajini. Čak i ako je cijena visoka, ne samo za vojnu podršku, već i zbog rasta cijena energije i hrane", rekao je Stoltenberg za list Bild am Sonntag.

Očekuje se da će se krajem lipnja na sastanku NATO saveza u Madridu dogovoriti paket pomoć za Ukrajinu kako bi ta zemlja mogla sa starog naoružanja iz sovjetskog doba prijeći na opremu standardnu za NATO, rekao je Stoltenberg ranije ovog tjedna.

Ukrajina se u subotu zavjetovala pobijediti protiv Moskve dok se suočavala s ruskim napadima blizu ključnog istočnog grada i dok se nekoliko lokacija našlo pod topničkim i raketnim napadima.

Ruske snage su poražene u pokušaju da upadnu u ukrajinski glavni grad Kijev u ožujku.

Rusija je od tada ponovno usmjerila svoje snage na pokrajinu Donbas u istočnom dijelu Ukrajine.

  •  

Severodoneck

  Autor: Rick Mave/SOPA Images / Shutterstock Editorial  

Teške borbe kod Severodonjecka

Opkoljeni grad Severodonjecka trpi i dalje teške artiljerijske i raketne napade,

Glavni stožer ukrajinske vojske priznao je da su njihove snage pretrpjele poraz u naselju Metolkine, koje se nalazi jugoistočno od Severodonjecka.

'Neprijatelj je ostvario djelomični uspjeh zahvaljujući teškoj artiljerijskoj vatri i pješadijskom napadu', objavila je sinoć ukrajinska vojska.

Ruska novinska agencija Tass je, citirajući proruske separatiste, objavila da su se 'mnogi ukrajinski borci predali u Metolkini'.

Izvor: tportal.hr/Foto: EPN

Izvorni autor: L. F./Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.