Ukrajinci ubili “krvnika iz Ilovaiska”, pukovnika odgovornog za pokolj koji je 2014. šokirao svijet

18.03.2022. 14:41:00

Jedan od najboljih ruskih padobranaca ubijen je u ratu u Ukrajini, javlja Evening Standard pozivajući se na ukrajinske medije. Smrt Sergeja Suhareva, iz 331. udarne regimente iz Kostrome, potvrdila je ruska državna televizija nakon što su o tome izvijestili ukrajinski izvori.

Suharev je dao izjavu za rusku televiziju u siječnju ove godine nakon povratka iz Kazahstana. Tada je ovaj elitni vojnik rekao da je njihova misija u prosvjedima pogođenom Kazahstanu bila održavanje mira te da je njegova ekipa štitila ključnu elektranu u Almatiju.

Suharevljeva regimenta bila je u Čečeniji u dva rata nakon pada Sovjetskog saveza, u Gruziji 2008. godine i u Donbasu 2014. godine. Suharev je, navodi se, sudjelovao u jednom od najgorih krvoprolića u ratu nakon pobune proruskih separatista na istoku Ukrajine 2014. godine.

Tada su stotine vojnika i dobrovoljaca stradale u pokolju dok su se povlačili iz grada Ilovaiska krajem kolovoza 2014. godine. Ukrajinske snage tvrde da je tamo bila ruska vojska koja je pomagala lokalnim proruskim snagama iako Moskva nikada nije priznala takvu vojnu umiješanost. Ukrajinska vojska te je godine okružila spomenuti grad, međutim nisu znali da ih neprijateljska vojska drži u obruču. Kada je postalo jasno da je cilj njihove ofenzive izgubljen, dogovoreno je povlačenje snaga. Počelo je dobro, međutim ukrajinske snage uskoro su se našle pod jakom paljbom. Najmanje 366 ukrajinskih vojnika pobijeno je u pokušaju povlačenja, a prava brojka mogla bi iznositi i više od 400, koliko ih je nakon bitke tražila rodbina.

“Zapovjednik Kostromske zračne regimente, pukovnik Sergej Suharev, izgubio se u ‘vojnim vježbama’, ali je našao put kući na pravi način”, navodi se u priopćenju Centra za strateško komuniciranje i informacijsku sigurnost, piše Ukrinform. “I njegov zamjenik, major Sergej Krilov se vratio kući na pravi način”, navodi se u istom priopćenju i napominje da je poznato da se Suharevljeva regimenta borila protiv Ukrajine i sudjelovala u tragediji kraj grada Ilovaiska u Donbasu 2014. godine.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:Sergej Suharev / twitter

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.