Ukrajinci uništili najveću rusku prijetnju za bespilotne letjelice, evo i pojedinosti

27.09.2022. 20:01:00

Ukrajinska vojska uništila je proteklog vikenda kod Harkiva ruski sustav za elektroničko ratovanje tipa R-330Ž Žitelj koji služi za ometanje protivničkih radio signala. Uspjeh ukrajinske vojske je u tome veći što ruska vojska koristi ovaj sustav za blokiranje primopredaje podataka koje prikupljaju ukrajinske bespilotne letjelice, a koje su se pokazale jednim od najznačajnijih oružja od početka agresije. Donosimo više o sustavu koja je u stanju generirati 'oluju' smetnji uslijed koje dolazi do potpune sabotaže mrežnocentričnih i satelitskih veza

Posljedice nedavnog uništenja ruskog R-330Ž snimio je ukrajinski izviđački dron, a na snimci se vidi kako gori šasija kamiona KamAZ koji je sastavni dio Žitelja. Sudeći prema objavljenim snimkama, kontejner sustava i njegova dodatna oprema pretrpjeli su ozbiljna oštećenja.

Ukrajinski izvor tvrdi da je uništeni Žitelj djelovao u sklopu ruske 18. motorizirane streljačke brigade, a Kijev je podsjetio kako su od početka ruske invazije na Ukrajinu uništena ukupno tri takva sustava. Konkretnije, jedan Žitelj je uništen krajem ožujka, drugi tijekom svibnja, a posljednji protekle nedjelje na području Harkiva.

  •  

Sustav Žitelj

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Denis Abramov

Komunikacijsku postaju za elektronsko ometanje R-330Ž je dizajnirala i proizvela ruska tvrtka Protek. Sustav se sastoji od jednog kamiona KamAZ-43114 ili Ural-43203 i prikolice sa četiri teleskopske antene s aktivnim faznim nizom odašiljača. Kamion je ujedno i kontrolni centar za operatere koji detektiraju, analiziraju i ometaju satelitske i mobilne komunikacijske sustava koji rade na frekvencijama od 100 do 2000 MHz.

Sustav za ometanje može se razmjestiti za manje od 40 minute i u stanju je raditi autonomno u trajanju od 1600 sati zahvaljujući dizel-električnim generatorima. Pored klasičnog protuelektronskog ometanja, Žitelj može poslužiti i kao punkt za radioelektronsko izviđanje i presretanje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Nevada News

Žitelj funkcionira na način da automatski pronalazi izvor signala i ovisno o njegovoj vrsti bira optimalni način ometanja te blokira predaju podataka. Valja naglasiti da R-330Ž podjednako ometa kanale preko kojih se predaju informacije prikupljene izviđačkim putem i upravljački signali preko kojih se upravlja dronom, a koji nakon uspješne opstrukcije prekidaju svaki oblik veze s operatorom i padaju na zemlju.

Sustav je u mogućnosti istovremeno emitirati radioelektronske smetnje na 12 različitih kanala na daljinama u rasponu od 12 do 30 kilometara. Proizvođač ističe da je kompleks u stanju proizvesti 'oluju' smetnji uslijed koje dolazi do djelomične ili potpune sabotaće na komunikacijskim kanalima. Pritom dolazi do uništenja navigacijskih uređaja, a samim time se bespilotne letjelice gube u zračnom prostoru i postaju potpuno neupotrebljive.

Izvor: tportal.hr/Foto: topwar.r

Izvorni autor: Vanja Majetić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.