Ukrajini stiglo moćno oružje iz Njemačke

21.06.2022. 21:00:00

Njemačke samohodne haubice stigle su u utorak u Ukrajinu čime je prvi put toj zemlji od početka ruskog napada 24. veljače isporučeno teško naoružanje iz Njemačke.

“Hvala Njemačkoj na isporučenim haubicama”, zahvalio se ukrajinski ministar obrane Oleksij Resnikov njemačkoj ministrici obrane Christine Lambrecht preko Twittera. Radi se o već prije obećanih sedam samohodnih haubica tipa 2000 koje je Njemačka obećala još početkom svibnja.

Panzerhaubitze 2000 (“Oklopna haubica 2000”), skraćeno PzH 2000, je njemačka 155 mm samohodna haubica koju je razvila tvrka Krauss-Maffei Wegmann (KMW) and Rheinmetall za njemačku vojsku. PzH 2000 se smatra jednim od najmoćnijih konvencionalnih artiljerijskih sustava razvijenih u novije vrijeme. Sposobna je za vrlo visoku ratu paljbe; u rafalnom načinu može ispaliti tri metka u devet sekundi, deset metaka u 56 sekundi i može — ovisno o zagrijavanju cijevi — neprekidno ispaliti između 10 i 13 metaka u minuti. PzH 2000 ima automatsku podršku za do 5 rundi “Multiple Rounds Simultaneous Impact” (MRSI). Dopunjavanje je automatizirano. Dva operatera mogu napuniti 60 granata i pogonskih punjenja za manje od 12 minuta. PzH 2000 odabrale su i vojske Italije, Nizozemske, Grčke, Litve, Mađarske, Katara i Hrvatske, uglavnom zamjenjujući starije sustave poput haubice M109. U studenom 2019. PzH 2000 L52 ispalila je granatu na daljinu od 67 km.

Ukrajinski vojnici su posljednjih nekoliko tjedana boravili u bazi Bundeswehra u Idar-Obersteinu gdje su učili rukovati ovim teškim naoružanjem koje, prema navodima Bundeswehra, spada u najmodernije naoružanje u posjedu njemačkih vojnih snaga.

Nekoliko ovakvih haubica, koje mogu precizno ispaljivati projektile i do 40 km udaljenosti, već se nalazi u sklopu NATO-ove misije Bundeswehra u Litvi.

Njemačka vlada je u utorak objavila i listu naoružanja koje je do sada isporučila Ukrajini među kojima su i spomenute samohodne haubice. To je prvi puta da njemačka vlada donosi preciziranu listu isporučenog naoružanja.

Nizozemska bi trebala isporučiti daljnjih pet haubica istog tipa njemačke proizvodnje.

Ukrajinska vlada se nada da će se novim naoružanjem moći bolje suprotstaviti nadmoćnijoj ruskoj artiljeriji.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:priznajem.hr

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.