Ukrajinski novinar predstavio ubojiti hrvatski višecijevni raketni sustav na bojištu, pogledajte demonstraciju moći

25.10.2024. 08:40:00

Sustav RAK-12 danas proizvodi tvrtka iz Istre

U jednom video izvještaju objavljenom na društvenim mrežama, ukrajinski novinar Andrij Capilenko predstavio je hrvatski višecijevni raketni sustav (MLRS) kalibra 128 mm RAK-SA-12, postavljen na američko vojno vozilo Humvee, javlja specijalizirana vojna stranica The War Zone. Capilenko je izvijestio o raketnom sustavu objasnivši karakteristike sustava obilaskom vozila na kojem se nalazi sustav, a snimka završava ispaljivanjem nekoliko raketa. U objavi snimke na X-u napominje se da sustav koristi ukrajinska granična služba.

Sustav RAK-12 danas proizvodi tvrtka M Adler D d.o.o. u proizvodnom pogonu u industrijskoj zoni Pićan u Istri, kako stoji na njihovim internetskim stranicama. "Tvrtka je u kontekstu Sektora obrambene industrije specijalizirana za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, a ponajprije za razvoj i proizvodnju složenih raketnih sustava - višecijevni bacač raketa (VBR) RAK12 – 128mm i 107mm, laki raketni lanser (LRL) 128mm i 107mm, minobacači 60mm, 82mm i 120 mm te poluautomatski bacači granata RBG-6 kalibra 40 mm za pješačku uporabu", navodi se.

Višecijevni raketni sistem RAK-SA-12 128 mm je raketno oružje namijenjeno za ostvarivanje iznenadnih i jakih vatrenih udara po važnijim ciljevima većih površina na daljinama od 800 do 8500 m. Koristi se za onesposobljavanje i uništavanje neprijateljske žive sile i vatrenih sredstava, kako se navodi.

image

Ukrajinski vojnici pune raketni sustav RAK-12

 Foto: Aa/abaca/abaca Press

"RAK-SA-12 je zbog svoje male težine dosta velikog dometa i ubojne moći rakete, pogodan za uporabu na raznovrsnom zemljištu i u svim meteorološkim uvjetima. Za gađanje iz lansera mogu se upotrebljavati rakete 128 mm model M63, M91, M91A1,A2 s upaljačem RUK M92 i RUTI M94 pri temperaturama od -30 °C do +50 °C". Lanserom rukuju i opslužuju ga pet obučenih vojnika kojima zapovijeda zapovjednik skupine. Vrijeme potrebno za prelazak iz hodnog u bojni položaj je oko minutu i pol, a iz bojnog u hodni položaj oko jedne minute.

Sustav je razvijen iz jugoslavenskog sustava M-63 Plamen, ali umjesto Plamenove 32 cijevi, RAK-12 ih ima 12, što ga čini lakim sustavom pogodnim za brz prijevoz i stavljanje u borbenu funkciju. Osnovni način prijevoza lansera je vuča kamionom, no zbog male težine moguć je i prijevoz robusnijim terenskim vozilom koje se koristi u vojne svrhe.

U svibnju je rusko ministarstvo obrane izvijestilo da su njihove snage u području Harkiva uništile sustav RAK-SA-12 MLRS hrvatske proizvodnje. To je, kako su izvijestili, prvi puta da su ruske snage uništile hrvatski višecijevni raketni sustav ukrajinske vojske.

Izvor: jutarnji.hr/Foto: Aa/abaca/abaca Press

Izvorni autor: L.G.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.