Umirovljenici pozivaju sve na prosvjed: ‘Imamo jedan zahtjev i ne odustajemo’

30.09.2024. 14:20:00

Milivoj Špika najavio sutrašnji prosvjed umirovljenika "Protiv siromaštva"

U posljednje vrijeme svjedoci smo sve većeg nezadovoljstva među umirovljenicima u Hrvatskoj, koji su godinama izloženi niskim primanjima i često se suočavaju s teškim životnim uvjetima. Njihova mirovina nije dovoljna da zadovolji osnovne potrebe, a mnogi od njih žive ispod granice siromaštva. Unatoč obećanjima vlade, poboljšanja su minimalna, što dodatno produbljuje nezadovoljstvo među starijim generacijama. Stoga nije iznenađenje da su umirovljenici spremni poduzeti konkretne akcije kako bi osigurali svoje pravo na dostojanstvenu mirovinu.

Milivoj Špika, predsjednik Bloka umirovljenici zajedno (BUZ), najavio je prosvjed protiv siromaštva koji će se održati 1. listopada na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, s glavnim ciljem da vlada napokon ispuni obećanje o povećanju prosječne mirovine na 60 posto prosječne plaće.

Na konferenciji za novinare, Špika je naglasio kako većina umirovljenika prima mirovine koje su ispod praga siromaštva, posebice radničke mirovine. Od približno 940.000 radničkih umirovljenika, čak 700.000 prima manje od 550 ili 600 eura, što je daleko ispod granice potrebne za dostojanstven život. Njihov osnovni zahtjev je jasan – žele od vlade da konačno ostvari ono što je obećala.

Koji je temeljni cilj?

“Naš temeljni zahtjev će biti da tražimo od Vlade da ispuni obećanje i da prosječna mirovina bude 60 posto prosječne plaće. Od toga nećemo odustati i ovo je samo prvi korak”, poručio je.

Špika je pozvao sve građane, od umirovljenika do studenata, da se pridruže prosvjedu i svojim prisustvom pošalju snažnu poruku vladi. Vjeruje da će prosvjed biti masovan te naglašava da su, ukoliko ne bude pomaka, spremni na dodatne akcije. Među govornicima bit će predstavnici umirovljeničkih udruga, sindikata, te istaknuti političari, a najavljen je i gost iznenađenja.

Špika je kritizirao vladine dosadašnje poteze, nazivajući ih “mrvicama” koje služe samo da skrenu pažnju s pravih problema. Prema njegovim riječima, ključni problem leži u formuli za izračun mirovina, koja je izmijenjena 1999. godine, kada je prosječna mirovina iznosila 80 posto prosječne plaće. Danas je ta brojka prepolovljena, dok su plaće političara rasle.

Poziva sve na Trg

“Od tada pa sve do danas prosječna mirovina se prepolovila, a Vlada je sebi plaće – udvostručila. E pa neće to tako moći. Hoćemo i da umirovljenici imaju mirovine dostatne za život dostojna čovjeka”, rekao je Špika.

Novi sindikat također podržava ovaj prosvjed, s naglaskom na dostojanstvene plaće i mirovine. Mario Iveković, predsjednik sindikata, istaknuo je da u normalnoj državi mirovine ne bi trebale biti ispod 70 posto prosječne plaće, te da je nužno osigurati dostojanstvene uvjete za sve umirovljenike i radnike.

Špika je apelirao na sve one koji nisu u mogućnosti doći u Zagreb da simbolično podrže prosvjed okupljanjem u svojim gradovima, minutom šutnje ili simboličnom obustavom rada, a vozače da zatrube kao znak podrške.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: F.F./Foto: snimka zaslona/facebook

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.