Umjetnost i vjera: Križni put sa skulpturama iz 50 država

25.02.2024. 18:12:00

Održan križni put na čepelovečkoj kalvariji (župa Budrovac)

U petak 23.veljače 2024. u 17.30 sati okupili su se župljani župe Kalinovac i Budrovac u Čepelovcu, filijali župe Budrovac, na pobožnosti križnog puta na otvorenom. Pobožnost se molila po kalvariji koja se gradi i uređuje u mjestu. Hodočasnici pješaci kretali su se već sat i pol vremena ranije iz Sirove Katalene i Budrovca ​​do kalvarije. Hvala svima u zajedništvu, posebice zborovima, ministrantima, čitateljima i svima! Objavio je Portal Budrovac  , dok se na svom profilu društvene mreže  obratio  monsinjor Dario Paviša, tajnik Apostolske nuncijature u Južnoj Africi.

Hodočašće je predvodio vlč. Ivica Gladoić i molio te s okupljenim vjernicima.

U đurđevačkom prigradskom naselju Čepelovac, danas je oživjela duhovna staza križnog puta, okupivši pregršt vjernika iz različitih krajeva, potaknutih željama za duhovnim putovanjem i zajedništvom. Organizirana pod okriljem Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Budrovca​​i Župe sv. Luke iz Kalinovca, pobožnost križnog puta privukla je hodočasnike čak i iz obližnjih mjesta Sirove Katalene i Budrovca.

Ovaj poseban Križni put nosi naziv "Svi smo braća" i svojom unikatnošću već privlači široku pozornost zajednice. Ideja i projekt potekli su od monsinjora Daria Paviše, tajnika Apostolske nuncijature u Južnoj Africi, i monsinjora Jana Marije Chuna Yeana Choonga, uz podršku lokalne zajednice. Od postavljanja kamena temeljca prije godine i pola, do danas su već izgrađene četiri postaje, a planira se da cijeli put, iskopan 400 metara, bude dovršen u roku od dvije godine.

Ono što ovaj križni put čini jedinstvenim je njegova umjetnička dimenzija. Kroz drvene skulpture ljudske veličine, izrađene od stoljetnog hrasta, umjetnik Kruno Posavec donosi duh različitih kultura i tradicija. Svaka postaja nosi priču jedne ili više zemalja, odjevenih u tradicionalne nošnje, s naglaskom na likove Isusa i Marije u ikonografskoj simbolici pučke pobožnosti.

Projekt će obuhvatiti više od 70 skulptura, predstavljajući preko 50 država svijeta, s natpisima koji će jasno označiti porijeklo i stil svake figure. Posebno zanimljiva bit će prva postaja, s kipom Isusa i sudačkim stolom, koja svakog pojedinca poziva da sudjeluje u duhovnom putovanju.

Križni put u Čepelovcu nije samo duhovno iskustvo, već i spoj umjetnosti i vjere, koji će biti otvoren svim vjernicima i posjetiteljima dobre volje. Zahvaljujući Božjoj pomoći i podršci zajednice, vjeruje se da će ovaj jedinstveni projekt biti završen u planiranom roku, pružajući svima priliku za duhovnu obnovu i zajedništvo.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: Krešo Kovačev

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.