UMRO I DRUGI HRVAT OD KORONE, raste broj zaraženih u Osijeku, a u malom istarskom mjestu čak osam zaraženih!

26.03.2020. 17:35:00

Nedugo nakon tiskovne konferencije Kriznog stožera saznalo se da je u infektivnoj klinici  Dr. Fran Mihaljević preminuo 74-godišnji Zagrepčanin koji je posljednjih nekoliko dana zbog teškog oblika koronavirusa bio na respiratoru.

Saznajemo da preminuli pacijent nije boravio u inozemstvu, a nije poznato kako se zarazio.

U teškom stanju i njegova supruga.

Osijek: Raste broj oboljelih

Broj oboljelih u Osječko-baranjskoj županiji u odnosu na srijedu povećan je šest, čime se ukupan broj zaraženih povećao na 32, od kojih je troje na raspiratoru, ali su prema riječim liječnika stabilno i izvan životne opasnosti. Među njima, za sada, nema medicinskih djelatnika KBC-a Osijek koji su zbog ulaska virusa na Pulmologiju završili u samoizolaciji.

Inače, prema riječima ravnatelja osječke bolnice doc. dr.sc. Željka Zubčića u samoizolaciji je 86 djelatnika bolnice, među kojima su i oni koji su posljednjih dana vraćeni sa specijalizacija iz drugih bolnica u Hrvatskoj, kao i djelatnici koji su prošloga tjedna odlazili iz Osijeka u druge dijelove Hrvatske po članove svojih obitelji.

– Sve smo ih poslali u samoizolaciju i oni će se nakon proteka vremena od 14 dana vratiti na posao u svoje timove – rekao je dr. Zubčić, dodavši kako je KBC od ZZJZ ‘posudio’ kliničkog epidemiologa prof. dr. sc. Josipa Milasa.

Što se tiče pacijenata koji su u utorak došli u bolnicu te nakon trijaže smješteni na intenzivno liječenje na Pulmologiju da bi se naknadno utvrdilo da su zaraženi, pojavila se kuloarska priča kako su tajili kontakte sa zaraženima. No, epidemiolog iz ZZJZ-a Osječko-baranjske županije prof. dr. sc. Karlo Kožul to je demantirao.

– Bože sačuvaj! To su tako teški pacijenti da se od njih jedva izvukla osnovna anamneza, a kamoli da su nešto tajili. Ne znam kako netko može tako što i pomislili. Pacijent koji ide na respirator jedva govori. Ne može se kriviti nijednog liječnika, pa ni osnovnog kliničara koji to radi – rekao je prof. dr. Kožul.

Župan Ivan Anušić demantirao je informacije o tome kako je KBC Osijek postala žarište epidemije, a njegov zamjenik Goran Ivanović izvijestio je kako je Virovitičko-podravska županija doslovno blokirala neke ulaze u tu županiju iz smjera Osječke županije.

– Stavili su čak i neke barikade, što se ne smije raditi. Zabranjuju i dostavu, poštu…, a to se ne može i to ćemo s njima pod hitno riješiti – rekao je Ivanović, dodavši i kako su na sjednici Stožera razgovarali i o tome da bi trebalo preispitati odluku nacionalnog Stožera o zatvaranju tržnica.

– Držimo da bi barem trebalo otvoriti one zatvorene dijelove tržnica koji se lakše mogu kontrolirati – kazao je Ivanović.

Brtonigla: Osam zaraženih

Od petnaest uzoraka brisa iz Istre, koji su testirani u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, za tri osobe potvrđena je zaraza koronavirusom.

Dvije osobe su iz Višnjana i jedna iz Pule, a sve su bile u kontaktu s već od ranije pozitivnim osobama na virus.

U Istarskoj županiji trenutno je 41 osoba pozitivna na koronavirus, među njima su i Austrijanac i Slovenac koji su u međuvremenu napustili Hrvatsku, a za 70-godišnjeg muškarca iz Brtonigle jučer je potvrđeno da je umro od zaraze tim virusom.

U Istri je jedanaest zaraženih iz Umaga, osam iz Brtonigle, šest iz Pule, četiri iz Novigrada, po tri iz Poreča i Vodnjana, po dvoje iz Labina i Višnjana te po jedna osoba iz Rovinja i Raše.

Kako pišu Danijela Bašić Palković i Chiara Bilić za Glas Istre, među zaraženima koronavirusom je i načelnik Brtonigle Pavao Klarić.

Potvrdio je da je jučer u bolnici hospitaliziran i njegov otac koji je također zaražen. U ovom trenutku u samoizolaciji se nalaze svi zaposlenici Općine Brtonigla, ukupno njih sedam.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:FaH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.