UN pozvao Izrael i Hamas na hitno primirje. Hrvatska glasala protiv toga

28.10.2023. 10:26:00

OPĆA skupština UN-a usvojila je večeras rezoluciju kojom se traži “trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje” u Gazi. Ali pošto se u dokumentu imenom ne spominje Hamas, protiv je bilo 14 zemalja, među njima i Hrvatska, prenosi Priznajem.hr.

Dokument, sastavljen pod sponzorstvom Jordana i arapskih zemalja, stavljen je na glasanje na izvanrednoj sjednici Općoj skupštini UN-a na kojoj se raspravljalo o gotovo trotjednom ratu između Izraela i Hamasa u Gazi, koji je započeo nakon brutalnog napada militanata Hamasa na izraelske civile 7. listopada.

Za usvajanje rezolucije bila je potrebna dvotrećinska većina. Na kraju je 120 zemalja glasalo za, 14 protiv, a 45 ih je bilo suzdržano.  Rezolucije Opće skupštine neobvezujućeg su karaktera.

Foto: Twitter

U dokumentu se osuđuju svi zločini protiv izraelskih i palestinskih civila i njime se poziva na “trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje koje vodi do prekida neprijateljstava” i zahtijeva “nesmetano pružanje osnovnih dobara i usluga” Gazi.

Međutim, pošto se u dokumentu imenom ne spominje Hamas niti se imenom ne osuđuju njegovi zločini protiv izraelskih civila, usvajanju su se žestoko usprotivile Sjedinjene Države i Izrael.

“Stidite se”

Izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan rezoluciju je nazvao sramotnom. “Stidite se. Ovo je mračan dan za UN i čovječanstvo”, rekao je.

“Ova smiješna rezolucija ima obraza pozivati na primirje. Njezin cilj je da se Izrael prestane braniti od Hamasa kako bi nas mogao žive zapaliti”.

Američka veleposlanica Linda Thomas-Greenfield kazala je da se dokumentom daje legitimitet Hamasovoj brutalnosti.

Četrnaest zemalja glasalo je protiv tako sročene rezolucije. Uz Izrael i SAD, među njima je bila i Hrvatska. Od članica EU-a pridružile su im se Austrija, Mađarska i Češka.

Većina članica EU-a bila je suzdržana, ali to nije spriječilo Francusku, Irsku i Belgiju da budu “za”.

“Rezolucija šalje snažnu poruku da je stvarno bilo dosta. Ovaj rat mora stati, pokolj protiv naših ljudi mora prestati, a humanitarna pomoć mora početi ulaziti u Pojas Gaze”, rekao je palestinski izaslanik pri UN-u Rijad Mansur novinarima.

Rezolucija je usvojena u vrijeme pojačanih izraelskih napada na Gazu koji mnogi vide početkom kopnene invazije na to područje.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:priznajem.hr/Twitter

Izvorni autor: PDN/Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.