UPIT MUP-u RH: Kumrovec 25. 05. 2024. - poduzete mjere

25.05.2024. 17:21:00

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA RH

Poštovani,
Sukladno Zakonu o informiranju, Zakonu o okupljanju medija, te sukladno odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama, molimo Vas da nam odgovorite:
Današnjeg dana 25. 05. 2024. godine u Kumrovcu je održano javno javno posvećeno tzv. "Danu mladosti", odnosno dan koji se slavio kao rođendan Josipa Broza Tita. Predsjednik bivše SFRJ, vođa totalitarnog komunističkog režima, maršal partizanske vojske, pod čijim je vodstvom poubijano manje Hrvata u ratu nego poslije njega opisan u "Partizanski zločini u Drugom svjetskom ratu i poraću" ( https://hr.wikipedia.org/wiki/ Kategorija:Partizanski_zlo%C4%8Dini_u_Drugom_svjetskom_ratu_i_pora%C4%87u ).

Organizatori manifestacije koja se održava pod geslom 'U mladosti je radost - u radosti je mladost' su Savez društava 'Josip Broz Tito' Hrvatske, Krapinsko-zagorske županije i Općine Kumrovec, a program je počeo polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred spomenika Josipa Broza Tita. .


Prema Rezoluciji Vijeća Europe 1481. i Deklaraciji o osudi zločina započetih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj od 1945. do 1990. godine, isticanje simbola komunističkog režima predstavlja povredu moralnih osjećaja građana. Josip Broz Tito, kao simbol tog režima, ne predstavlja samo povijesnu ličnost, već i cijeli sustav koji je obilježen brojnim kršenjima ljudskih prava i temeljnih sloboda.

POJAŠNJENJE:
Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira (ZOPJRM)
Članak 5. zabranjuje javno isticanje simbola, zastava, odjeće i drugih obilježja koja mogu izazvati nasilje ili remetiti javni red i mir.
Isticanje crvene zvijezde petokrake, koja je simbol komunističkog režima, može se smatrati kršenjem ovog zakona, posebno ako izaziva javni nemir ili nasilje.
Kazneni zakon Republike Hrvatske (KZ RH)

Članak 325. zabranjuje javno poticanje na nasilje i mržnju prema određenoj skupini ljudi zbog njihove nacionalnosti, vjere, političkog uvjerenja itd.
Ako pjevanje komunističkih pjesama ili veličanje Tita potiče na nasilje ili mržnju, može biti sankcionirano prema ovom članku.
Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske (ZGZH)

Zakon propisuje pravilno korištenje nacionalnih simbola, a nepoštivanje može biti sankcionirano. Iako se zakon izravno ne odnosi na komunistička obilježja, njihovo isticanje može biti suprotno duhu zakona.
Zakon o javnom okupljanju
Regulira organizaciju javnih okupljanja i manifestacija. Svako javno okupljanje mora biti prijavljeno policiji, koja može zabraniti ili ograničiti okupljanje ako se procijeni da postoji opasnost za javni red i mir.
Iskorištavanje djece
Iskorištavanje djece odjevene kao mali Titovi pioniri može biti u suprotnosti s pravima djece zajamčenim hrvatskim zakonodavstvom i međunarodnim konvencijama:

Konvencija o pravima djeteta

Djeca imaju pravo na zaštitu od svih oblika iskorištavanja i zlouporabe. Političko iskorišćavanje djece može biti u suprotnosti s ovom konvencijom.
Zakon o zaštiti prava djeteta

zabranjuje iskorištavanje djece u političke svrhe. Pravobranitelj za djecu može intervenirati u slučajevima kada se djeca koriste u političke ili ideološke svrhe.
DOKAZI:
https://kumrovec.hr/najava-dan-mladostidan-radosti-2024/  (znači nije spontano okupljanje, već organizirano)
https://www.youtube.com/watch?v=NA3AWElUqRI
https:/ /www.youtube.com/watch?v=whnAzUg6iwc
https://dnevnik.hr/galerija/vijesti/hrvatska/tisuce-ljudi-na-danu-mladosti-radosti-u-kumrovcu---784015.html/62556360 /784015  (slika br. 10 - policijski službenici snimaju javno okupljanje)
https://dnevnik.hr/galerija/vijesti/hrvatska/velika-galerija-tisuce-ljudi-na-danu-mladosti-u-kumrovcu-ovo-je -prilika-da-se-prisjetimo-povijesti---850405. html/62828903/850405

Naša pitanja glase:
Je li protiv organizatora podnesena prekršajna prijava zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira?
Koliko je prekršajnih prijava podneseno prema pojedincima?
Prema audio zapisima s manifestacije, postoje elementi koji ukazuju na kršenje članka 325 Kaznenog zakona RH i čl. 5 ZOPPJRM-a
Također, je li bilo privedenih osoba zbog bojazni od ponavljanja kaznenih djela i prekršaja?
Imamo dokaze da su neka djeca bila izložena komunističkim simbolima, što predstavlja kršenje njihovih prava.
Jeste li o tome obaviještena Pravobraniteljica za djecu?

I za kraj jedan citat: "ne budi  slijep pored zdravih  očiju,ne budi gluh  pored zdravih  ušiju.Otvori dobro oči svoje i vidjet ćeš što vidjeti treba."
Unaprijed hvala i srdačan pozdrav!
Dražen Šemovčan, glavni urednik Portala dnevnih novosti

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: snimka zaslona/YT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.