Upozorenje oligarha: “Bježite iz Rusije dok još možete!”

05.05.2023. 08:05:00

Novi zakon koji dopušta Rusiji da zaplijeni energetsku imovinu u stranom vlasništvu trebao bi biti posljednje upozorenje zapadnim tvrtkama da smanje svoje gubitke i zauvijek napuste tržište, upozorio je jedan od najistaknutijih poslovnih ljudi u egzilu u zemlji.

“Nigdje nema jamstava za sigurnost ulaganja, ali režim Vladimira Putina je demonstrativno izgradio nelegitimnu državu bez zakona”, rekao je bivši naftni i plinski magnat Mihail Hodorkovski za POLITICO.

“Izvlačenje sredstava trebalo je početi jako davno, još prije rata. A 24. veljače 2022. odluka je svakako trebala biti donesena”, dodao je.

Putin je prošlog utorka potpisao dekret koji dopušta vladi da preuzme kontrolu nad imovinom u vlasništvu stranih tvrtki i pojedinaca iz “neprijateljskih zemalja” – dugog popisa neprijateljskih vlada koji uključuje SAD, UK, cijelu EU i sve zemlje članice G7.

Prvi su na meti bili poduzetnici u vlasništvu njemačkog Unipera i finskog Fortuma. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov tvrdio je da Moskva samo preuzima “privremenu” kontrolu nad njihovim svakodnevnim upravljanjem.

Njemačka naftna i plinska kompanija Wintershall u međuvremenu je upozorila da, iako namjerava prodati svoje udjele u proizvodnji nafte i plina u Sibiru, pravila koja zahtijevaju odobrenje Kremlja znače da će izvlačenje njezinih sredstava biti “teško”.

Odlazak stranih tvrtki iz Rusije

Brojne zapadne energetske tvrtke već su najavile svoj potpuni odlazak iz Rusije nakon invazije na Ukrajinu, uključujući norveški Equinor i američki naftni i plinski div Exxon Mobil. Ostali, uključujući Shell, BP, TotalEnergies i Wintershall, objavili su potpuno ili djelomično povlačenje, no uvjeti njihovog izlaska još se razrađuju.

Ruski oligarh Hodorkovski pobjegao je iz zemlje još prije deset godina, a sada je poručio da će s vremenom imovina u rukama stranaca u Rusiji dodatno gubiti na vrijednosti te da će se povećati rizik od konfiskacije. “Sada su rizici postali toliko visoki da više nisu pokriveni dobiti od bilo koje legitimne aktivnosti.”

Kao osnivač sibirskog naftnog i plinskog konglomerata Yukos, Hodorkovski se nekada smatrao najbogatijim čovjekom u Rusiji, nakon što je nakon pada Sovjetskog Saveza zgrabio bivšu državnu energetsku imovinu za djelić njihove vrijednosti.

Međutim, nakon što se pojavio kao ključni politički protivnik Putina, njegova tvrtka se suočila s nizom optužbi za prijevaru, njena imovina je izvlaštena, a on je bio u zatvoru gotovo osam godina.

“To što Kremlj zbog toga nije kažnjen omogućilo je Putinu da zaključi da je to prihvatljiva praksa i da je Zapad slab i spreman prihvatiti svako bezakonje ako je on, Putin, dovoljno jak”, poručio je.

On sada poziva da se ruska državna imovina zaplijeni kao kompenzacija za štetu nanesenu Ukrajini. “To bi bilo pošteno, ali vlasnicima privatne imovine treba dati pravo da brane svoju nevinost na sudu”, rekao je bivši oligarh u egzilu.

Izvor: n1/ Foto: Daniel LEAL / AFP

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.