Ured predsjednika: ‘Nastavlja se nezakonito i nepropisno ponašanje Vlade RH!‘

06.11.2020. 20:30:00

Ističe se da je Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti dužna izvijestiti Predsjednika RH o zaključcima, ali da to nije učinila

Iz Ureda predsjednika Republike Zorana Milanovića u petak je priopćeno da je nastavljeno nezakonito i nepropisno ponašanje Vlade RH i Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, započeto donošenjem Zaključka Vlade RH od 22. listopada.

"Vlada Republike Hrvatske je, prema službenom priopćenju objavljenom iz Vlade RH u četvrtak 5. studenoga 2020., 'primila na znanje Izvješće Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti o predloženim mjerama za sveobuhvatan, sustavan i učinkovit pristup sprječavanju radikalizacije u hrvatskom društvu'. Na taj način, nastavljeno je nezakonito i nepropisno ponašanje Vlade RH i Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, a koje je započelo donošenjem Zaključka Vlade RH od 22. listopada 2020.", stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

Ured potom u tri točke obrazlaže svoju tvrdnju te navodi da Vlada RH nema zakonsko uporište za davanje zaduženja Koordinaciji za sustav domovinske sigurnosti, da je Koordinacija dužna izvijestiti predsjednika Republike o zaključcima, a to nije učinila, kao i da savjetniku predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost, koji je nazočio sastanku, nije omogućeno da se očituje o zapisniku s Koordinacije.

Zaključkom od 22. listopada Vlada je zadužila Koordinaciju za sustav domovinske sigurnosti da predloži mjere za sveobuhvatan, sustavan i učinkovit pristup sprječavanju radikalizacije u hrvatskom društvu, a iz Ureda predsjednika ističu da "prema Zakonu o sustavu domovinske sigurnosti Vlada RH nema zakonsko uporište zadužiti Koordinaciju za donošenje bilo kakvih mjera".

"Središnje tijelo sustava domovinske sigurnosti je Vijeće za nacionalnu sigurnost koje, prema člancima 8. i 9. Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, jedino odobrava planove rada Koordinacije", naglašavaju.

Dodaju da je Koordinacija - nakon što ju je Vlada, "suprotno zakonu", zadužila da predloži mjere - "nastavila postupati suprotno zakonu jer je svoje Izvješće sa zaključcima dostavila Vladi RH, ali ne i predsjedniku Republike".

"Prema zakonu, Koordinacija je dužna o zaključcima sa svojih sjednica izvijestiti predsjednika Republike, predsjednika Vlade RH i predsjednika Hrvatskog sabora. Do danas, Koordinacija nije izvijestila Predsjednika Republike o svojim zaključcima", napominje Ured predsjednika.

Isto tako, dodaju iz Ureda predsjednika, prekršen je Poslovnik o radu Koordinacije jer, kako navode, prema Poslovniku, zapisnik sa sjednice mora se dostaviti na očitovanje svim njezinim sudionicima, kojima se daje rok od osam dana za očitovanje o zapisniku, odnosno daje mogućnost primjedbi na zapisnik.

Tek nakon što se svi članovi Koordinacije očituju, zapisnik može biti usvojen i može se pripremiti Izvješće o održanoj sjednici za Predsjednika Republike i predsjednika Vlade RH, napominje Ured predsjednika.

Navodi i da savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Predsjednika Republike koji je, kao član, sudjelovao na sjednici Koordinacije do danas nije dobio zapisnik sa sjednice, niti se je mogao očitovati o zapisniku. "To znači kako nije poštovana propisana procedura donošenja Izvješća", ističe Ured predsjednika.

"Iz svega proizlazi kako Vlada RH i Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti ne poštuju zakone i propise kojima je uređeno djelovanje sustava domovinske sigurnosti jer svojim postupanjem zaobilaze Vijeće za nacionalnu sigurnost (koje je po zakonu središnje tijelo sustava domovinske sigurnosti) i Predsjednika Republike (koji po Ustavu RH, zajedno s Vladom RH, usmjerava rad sigurnosnih službi)", zaključuju iz Ureda predsjednika.

Izvor: jutarnji.hr/Foto: fah

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.