Ursula von der Leyen: cijepljeni američki turisti moći će posjetiti EU

26.04.2021. 11:05:00

Američki turisti koji su cijepljeni protiv covida-19 moći će posjetiti Europsku uniju u nadolazećim mjesecima, rekla je u nedjelju u intervjuu za The New York Times predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen.

Signalizirajući veliku promjenu u politici EU-a, dok se cijepljenje diljem svijeta pojačava, von der Leyen nije govorila o datumima, no Times je rekao da bi nova pravila mogla stupiti na snagu na ljeto.

“Amerikanci, koliko ja vidim, koriste cjepiva koja je odobrila Europska medicinska agencija”, rekla je. “To će omogućiti slobodno kretanje i putovanje po Europskoj uniji.”

“Jer jedna stvar je jasna: Svih 27 članica će prihvatiti, bezuvjetno, sve one koji su cijepljeni s cjepivima koje je odobrila EMA.”

EMA, regulator za lijekove Europske unije, odobrila je tri cjepiva koja se koriste u SAD-u – Modernu, Pfizer i Johnson&Johnson.

The Times je rekao da je brzi američki program cijepljenja, kao i napredak u pregovorima o korištenju certifikata za cijepljenje, temelj plana vraćanja putovanja u svrhe odmora Amerikanaca u EU-u.

Von der Leyen je rekla da SAD čini “veliki napredak” te je napomenula da je na putu da cijepi 70 posto odraslih do sredine lipnja.

Nastavljanje putovanja će ovisiti o “epidemiološkoj situaciji, no situacija u SAD-u se popravlja, kao što se, nadamo se, također popravlja u Europskoj uniji”, dodala je.

Pandemija je opustošila turizam na kontinentu, dok su mnoge nacije zatvorile granice neesencijalnim putovanjima.

Grčka je rekla prošli tjedan da putnici iz EU-a i drugih pet zemalja koji su cijepljeni ili imaju negativan test na covid, neće više morati u karantenu po dolasku.

Zemlja je voljna otvoriti značajno pogođeni turistički sektor, te je pojačala cijepljenje u nadi da među lokalnim stanovništvom stvori imunitet.

Europska unija je rekla da želi uvesti putovnice za cijepljene putnike, iako planovi još nisu formalizirani. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:kamenjar/screenshot

Izvorni autor: Kamenjar.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.