URSULA VON DER LEYEN POD ISTRAGOM! Laura Corduta Kovesi pokrenula istragu protiv predsjednice Europske komisije

06.11.2022. 10:02:00

Europska javna tužiteljica Laura Kovesi izjavila je da je pokrenuta istraga u vezi nabave cjepiva protiv covida 19 i uloge predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

“Primili smo pritužbe pojedinaca i imamo tu obvezu, pa je predmet otvoren prije nekoliko mjeseci na osnovi tih pritužbi”, rekla je Kovesi objašnjavajući da je pokrenuta istraga u vezi s nabavkom cjepiva protiv korona virusa i uloge Ursule von der Leyen u tom procesu.

Dodala je da je tužiteljstvo neovisno i naviknuto na složene predmete.

‘Neovisnost nam je zagarantirana’

“Imamo vrlo iskusne tužitelje, profesionalne, hrabre. Neovisnost nam je zagarantirana. Imamo sve alate potrebne za vođenje bilo koje istrage i, što je važnije, zakon je jednak za sve” , kaže Laura Kovesi.

Ona navodi da će tužiteljstvo raditi “svoj posao” poštujući “sva prava ljudi uključenih u predmete, tako da nemamo problema”.

Kovesi je u Zagrebu predstavila aktivnosti u borbi protiv korupcije i prijevara kojima se krade europski novac.

Pod njenim rukovodstvom uhićeni su, između ostalih, bivši ministri Tomislav Tolušić i Gabrijela Žalac, a trenutno se u Hrvatskoj istražuju “deseci slučajeva”.

‘Ne postoji zemlja u Europi u kojoj nema korupcije’

Kovesi smatra da ne postoji zemlja u Europi u kojoj nema korupcije, a kao najveći problem vidi neefikasnu borbu protiv krijumčarenja svih vrsta i prijevare s porezom na dodatu vrijednost (PDV).

“Tijekom tri godine, koliko je Rumunjka Kovesi na funkciji javnog tužitelja EU, primljeno je više od 4.000 kaznenih prijava, od čega su više od polovice podnijeli građani, pokrenuto je više od 1.200 istražnih postupaka, a zaplijenjeno 250 milijuna eura, što je peterostruko više od budžeta tužiteljstva”, navela je ona u intervjuu hrvatskom javnom servisu.

Izvor: dnevno.hr/Foto: Reuters

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.