Uručeni ključevi stanova petorici zadarskih HRVI-a

27.03.2024. 10:22:00

Riječ je o stanovima prosječne veličine od osamdesetak kvadrata, a u koje je uloženo oko 507 tisuća eura. U stanovima će biti smješteno pet hrvatskih ratnih vojnih invalida s obiteljima, sukladno Listi prvenstva u Zadarskoj županiji.

U Zadru je danas održana svečanost uručenja ključeva hrvatskih ratnim vojnim invalidima, čime je pet zadarskih obitelji dobilo novi dom.

Hrvatskim ratnim vojnim invalidima Ivici Ražovu, Denisu Kresoji, Vedranu Franovu, Denisu Stojanovu i Đaniju Zoriću ključeve je u ime potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda uručio državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić.

Ova je svečanost bila prilika da se još jednom izrazi zahvalnost hrabrim braniteljima koji su dali svoje živote za Hrvatsku.

Gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić, istaknuo je zadovoljstvo što se pitanje hrvatskih branitelja rješava sustavno i odgovorno. Naglasio je važnost pružanja potpore i omogućavanja kvalitetnog života za sve građane te podsjetio na važnost međusobne podrške i pomoći.

"Izuzetno sam zadovoljan što zadnjih osam godina, koliko sam ja gradonačelnik Grada Zadra, Ministarstvo hrvatskih branitelja Republike Hrvatske rješava pitanje naših branitelja u cijelosti. To zadovoljstvo dijelim sa svima vama, a pogotovo s obiteljima koje su dobile stanove", rekao je Dukić.

"Riječ je o pitanju razboritosti, trebamo se truditi nastaviti voditi državu onako kako treba te omogućiti jedan kvalitetan život za naše građane. Svi smo izuzetno zahvalni našim braniteljima na svemu što su napravili za našu državu. Moramo jedni drugima pomagati, izlaziti u susret te pokraj sebe imati prijatelja, a ne neprijatelja. Vjerujem da ćemo samo na taj način nastaviti graditi ovaj grad, ali i našu Hrvatsku. Velika zahvala svim braniteljima koji su dali svoj život da bi mi danas mogli ovako živjeti", poručio je zadarski gradonačelnik.

Svečanosti je nazočio i Šime Vicković, zamjenik župana Božidara Longina, koji je istaknuo važnost stvaranja boljih uvjeta života za obitelji koje su proživjele ratne traume. "Dodjela stanova predstavlja korak naprijed u procesu stambenog zbrinjavanja, što je jedan od programa usmjerenih na poboljšanje infrastrukture i životnih uvjeta", rekao je Vicković.

Odraz zahvalnosti prema hrvatskim ratnim vojnim invalidima

Prije samog svečanog uručenja rješenja ključeva, državni tajnik Darko Nekić naglasio je da je dodjela stanova odraz zahvalnosti prema hrvatskim ratnim vojnim invalidima za njihov doprinos u obrani Hrvatske. Istaknuo je kontinuirane napore Vlade u rješavanju kompletnog pitanja braniteljsko-stradalničke populacije, što uključuje i izgradnju veteranskih i braniteljskih centara.

"Drago mi je što je upravo dodjela stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima povod našeg okupljanja, čast mi je i zadovoljstvo biti ovdje. Riječ je o stanovima prosječne veličine od osamdesetak kvadrata, a u koje smo uložili oko 507 tisuća eura. U tim će stanovima biti smješteno pet hrvatskih ratnih vojnih invalida s obiteljima, sukladno listi prvenstva u Zadarskoj županiji. Ovaj današnji čin odraz je naše zahvalnosti hrvatskim braniteljima i hrvatskim ratnim vojnim invalidima na doprinosu koji su dali u obrani Hrvatske. Upravo zbog svijesti o žrtvi i doprinosu slobodi koju danas živimo, u proteklih smo osam godina donijeli jedan cijeli set važnih zakona kojima smo obuhvatili kompletnu braniteljsko-stradalničku populaciju, rekao je Nekić pobliže opisujući donesene zakone.

"Rješavamo i potrebe hrvatskih branitelja kroz gradnju veteranskih centara. Četiri su već otvorena - u Šibeniku, Sinju, Petrinji i Daruvaru, četiri su u pripremi, a također i peti centar koji će se nalaziti na području Zadarske županije. Paralelno s veteranskim centrima, radimo i na pripremi braniteljskih centara, odnosno ustanova za trajni smještaj hrvatskih branitelja jer je vrijeme pokazalo da je i takva vrsta usluge potrebna, istaknuo je Nekić.

U mandatu stambeno zbrinuto 6886 braniteljskih obitelji

U proteklih osam godina, putem Ministarstva hrvatskih branitelja, a za vrijeme dva mandata vlade Andreja Plenkovića, u Zadarskoj je županiji stambeno zbrinuto 220 stradalnika, od kojih je 45 zbrinuto dodjelom stana, 122 isplatom stambenog kredita te 53 osobe isplatom financijske potpore, a za potpore i kredite utrošeno je gotovo 3 milijuna eura.

"Ukupno, kad pogledamo podatke u cijeloj Hrvatskoj, od 2016. godine putem Ministarstva hrvatskih branitelja stambeno smo zbrinuli 3754 stradalnika iz Domovinskog rata, dodijelili smo 665 stanova, 1465 stambenih kredita i 1624 financijske potpore u ukupnom iznosu od 41 milijun i 200 tisuća eura. Dodatno, putem Ministarstva prostornog uređenja graditeljstva i državne imovine, kroz modele davanja u najam i darovanja stanova i kuća te građevinskog materijala za obnovu i izgradnju kuća, stambeno je zbrinuto 3132 hrvatska branitelja. Kad zbrojimo ove podatke iz ova dva Ministarstva, to je ukupno 6886 braniteljskih obitelji koje su zbrinute na sve ove načine", objasnio je Nekić te dodao da s ovim programima nastavljaju i dalje.

"Trenutno je u tijeku priprema za stanove koje ćemo graditi u Makarskoj, Podstrani, Svetom Filipu i Jakovu te u Sesvetskom Kraljevcu. Nastavljamo i s preuzimanjem praznih i derutnih stanova od drugih državnih tijela, koja će se također nakon kompletnog uređenja dodijeliti stradalnicima iz Domovinskog rata. Na kraju bih istaknuo da mi je izuzetno drago što će ovom prilikom pet obitelji u Zadru biti zbrinute i dobiti svoj novi dom, čestitam im i želim svima obilje Božjih blagoslova za nastupajuće uskrsne blagdane. Nadam se da će obitelji biti zadovoljne stanovima, a mi kao i do sada nastavljamo sustavno, odgovorno i predano raditi za boljitak hrvatskih branitelja, hrvatskih ratnih vojnih invalida i svih stradalnika iz Domovinskog rata", zaključio je državni tajnik Nekić.

Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/Zadar - stanovi - naslovna.jpegSlika Slika Slika Slika Slika Slika Slika

Izvor: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Izvorni autor: MHB/Foto: MHB

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.