USKOK o istrazi Josipe Rimac: ‘Prikupili smo više od tri milijuna stranica materijala, a izvidi još traju‘

01.02.2023. 20:28:00

USKOK je rekao da je u predmetu protiv Rimac i drugih osoba pretražio 22 mobitela, 68 USB stickova, 23 računala i više optičkih medija

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) očitovao se u srijedu u večernjim satima o porukama koje je pronašao tijekom istrage Josipe Rimac i drugih osoba.

Navodeći samo inicijale J. R., USKOK kaže kako je, sukladno zakonskim odredbama, u mogućnosti samo reći da su analize više milijuna stranica materijala kao i provođenje izvida nadalje u tijeku.

"Naime, u kaznenom predmetu protiv okrivljene J. R. i drugih osoba, pretražena su 22 mobitela, 68 USB memorijskih uređaja, 23 računala, više DVD i CD medija koji su oduzeti tijekom pretraga osoba, domova i drugih prostora, te su pretraženi i serveri u nekoliko ministarstava. Primjerice, pojedina izvješća o izvršenoj pretrazi sadržaja u samo jednom mobitelu iznose više od četvrtine milijuna stranica, dok sadržaj drugog mobitela sadrži gotovo milijun stranica", rekao je USKOK.

"Na temelju rezultata, naglašavamo, dosadašnjih izvida, USKOK je u odnosu na kaznena djela i njihove počinitelje za koja su do sada prikupljeni dokazi, koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje, pokrenuo istrage koje su proširivane u više navrata i tijekom kojih je ispitano preko dvije stotine svjedoka, prikupljena je i analizirana opsežna dokumentacija te je provedeno više vještačenja. Po okončanju istraga podignute su tri optužnice protiv ukupno 41 osobe (među kojima su i najviši državni dužnosnici) te je do sada doneseno 12 osuđujućih presuda", dodao je USKOK.

"Imajući u vidu opsežnost dokaznog materijala, u kojem je i više od tri milijuna stranica digitalne komunikacije i dokumenata pronađenih pretragama elektroničkih uređaja i servera, izvidi se i nadalje kontinuirano provode radi utvrđivanja i drugih eventualnih kaznenih djela i njihovih počinitelja", ustvrdio je USKOK.

"Na kraju podsjećamo, da je sav sadržaj, koji je sada predmet javne rasprave i analiza, proizašao upravo iz rada državnog odvjetništva", zaključio je USKOK te dodao da je svemu tome izvještavao na svojoj mrežnoj stranici.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Dušan Miljuš

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.