USKOK U AKCIJI Novi problemi za Vilija Beroša, preispituje se nabava važnog uređaja za zračenje

04.05.2022. 07:52:00

Uređaj je plaćen 11,2 milijuna kuna, a prema nekim neslužbenim procjenama, može ga se nabaviti i za oko pet milijuna kuna s PDV-om

Iako u Ministarstvu zdravstva tvrde da njih nitko "nije kontaktirao u vezi s nabavom opreme i uređaja za potrebe KBC-a Sestre milosrdnice od državnih tijela, uključujući i USKOK", državni tajnik Ministarstva Željko Plazonić u utorak nam je, pak, odbio odgovoriti je li razgovarao s istražiteljima na temu nabave uređaja za intraoperativno zračenje.

Da su izvidi u tijeku te da su navodno ispitana dva državna tajnika, Željko Plazonić i Tomislav Dulibić, prvi je ovih dana pisao dnevnik 24 sata.

- Ne mogu komentirati ako su u tijeku izvidi - rekao je državni tajnik Plazonić. Uređaj je plaćen 11,2 milijuna kuna, a prema nekim neslužbenim procjenama, može ga se nabaviti i za oko pet milijuna kuna.

Provela bolnica

U Ministarstvu zdravstva odbacuju navode o izvidima te tvrde "da je sva dokumentacija vezana uz nabavu opreme dostupna svim državnim tijelima od strane zdravstvenih ustanova". "Predmetni postupak javne nabave, određivanje tehničko-tehnoloških svojstava uređaja, kao i utvrđivanje procijenjene vrijednosti uređaja provodi KBC Sestre milosrdnice, stoga Ministarstvo zdravstva ni u kojem segmentu nije uključeno u procjenu opsega nabave, kao i donošenje odluke o odabiru konkretnog uređaja", navode u Ministarstvu. Tvrde da je u toj nabavi uloga "Ministarstva zdravstva bila isključivo u osiguranju financijskih sredstava, a na temelju zahtjeva zdravstvene ustanove".

U zahtjevu Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice za nabavu predmetnog uređaja obrazloženo je da se u toj zdravstvenoj ustanovi godišnje operira oko tisuću bolesnica s rakom dojke i godišnje provodi oko 30.000 postupaka zračenja, te su stoga smatrali da je nužno i medicinski opravdano uvođenje suvremenog sustava za intraoperacijsku radioterapiju, koje je u mnogim zemljama standard već dva desetljeća. Takva nastojanja u okviru novog Nacionalnog strateškog okvira protiv raka - do 2030. su i više nego utemeljena. Stoga je Ministarstvo zdravstva podržalo spomenutu inicijativu osiguravanjem potrebnih financijskih sredstava prema navedenom zahtjevu - objašnjavaju u Ministarstvu. No, sam postupak nabave, tvrde, proveo je isključivo i samostalno KBC Sestre milosrdnice.

- Bilo je to na način da je ravnatelj bolnice imenovao odgovarajuće stručno povjerenstvo koje je pripremilo i provelo otvoreni postupak javne nabave, zapisnički ocijenilo prispjele ponude te predložilo donošenje odluke o odabiru najpovoljnije ponude, koju je potom donio ravnatelj. Za zaključiti je da KBC Sestre milosrdnice, kao naručitelj, u potpunosti odgovara za zakonitost provedbe postupaka javne nabave te Ministarstvo zdravstva ne sudjeluje u istom. Nastavno na pobuđen interes medija za ovo pitanje, Ministarstvo zdravstva je zatražilo očitovanje od spomenutog KBC-a vezano uz konkretni postupak nabave - navode u odgovoru iz Ministarstva zdravstva.

Zatraženo izvješće

Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, pak kaže kako je Ministarstvo naložilo da se napravi izvješće te da će ga u roku dostaviti resornom Ministarstvu. Iz bolnice do zaključenja broja nismo dobili konkretne odgovore na dostavljena pitanja. Inače, neslužbeno doznajemo da KBC Sestre milosrdnice redovno šalju resornom Ministarstvu svoje potrebe u vidu uređaja, za koje nemaju novca. Naime, više izvora iz KBC-a govori da Ministarstvo povremeno s "liste želja", kako je kolokvijalno zovu, kupi uređaj iz nenamjenskih sredstava te da je tako bilo i sa spornim uređajem iz 2020. godine.

- Ministarstvo je odobrilo kupnju uređaja koji je zatražila Klinika za tumore. Oni su zahtjev poslali ravnatelju KBC-a, a on je proslijedio Ministarstvu - kaže naš izvor iz bolnice. Ključna su, dodaju neslužbeno, tri pitanja - tko je formirao cijenu, tko je napravio tender i tko ga je odobrio. Odobrenje je, kažu iz KBC-a, stiglo iz Ministarstva, i to već sljedećeg dana nakon što im je poslan zahtjev.

- Dakle, Ministarstvo je odobrilo, a bolničko povjerenstvo te kasnije i tadašnji ravnatelj Mario Zovak potpisali su nabavu uređaja - rekao nam je sugovornik. Kupljen je, prema pisanju dnevnika 24 sata, uređaj Zeiss Intrabeam 600, čija je procijenjena cijena pri raspisivanju natječaja bila 9 milijuna kuna plus PDV. Na natječaju je od tri ponuđača pobijedila tvrtka Endomedic.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Vanja Nezirović

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.