USKOK U NOVOJ AKCIJI Iznenada dao ostavku pa ostao savjetovati Hrvatske ceste: Tko je Josip Škorić

21.09.2024. 11:24:00

U subotu ujutro u akciji USKOK-a i PNUSKOK-a uhićeni su Josip Škorić, bivši predsjednik Uprave Hrvatskih cesta (HC), njegov bratić Zoran Škorić, predsjednik uprave Osijek Koteksa, te Sanda Bajtl, direktorica tvrtke Structivo. Prema informacijama Jutarnjeg lista, razlog je uhićenja namještanje poslova za popratne sadržaje na osječkoj obilaznici. USKOK sumnjiči da je Škorić namještao poslove, a zauzvrat primao mito

Podsjetimo, Josip Škorić (60) u kolovozu ove godine iznenada je dao ostavku na mjesto predsjednika Uprave Hrvatskih cesta. Kako je naveo u pismu zaposlenicima koje je dospjelo u javnost, ostavku je podnio 'osobnih razloga', dodajući da ta odluka 'nije bila laka, ali da je najbolja za njega i njegovu obitelj'. Rekao je da je još u svibnju obavijestio ministra prometa Olega Butkovića da namjerava otići.

Međutim, kako je za Forbes Hrvatska odgovoreno iz Hrvatskih cesta, Škorić je ostao u tvrtki, i to na mjestu - savjetnika. Dodali su da je sukladno Ugovoru o radu mogao prihvatiti novo radno mjesto unutar Hrvatskih cesta, što je i prihvatio, a kako je sam dao ostavku na mjesto predsjednika Uprave, nije imao pravo na otpremninu.

Forbes navodi da nije poznato jesu li mi primanja ostala ista, te da je kao predsjednik Uprave Hrvatskih cesta primao je plaću od 4889,81 eura neto. Kako savjetnici u državnim tvrtkama ne trebaju podnositi imovinske kartice niti javno objavljivati primanja, njegova će nova plaća ostati tajna za javnost.

Tko je Josip Škorić?

Završio je Građevinski fakultet u rodnom Osijeku i 1992. godine zaposlio se u građevinskoj tvrtki Gradnja Osijek, gdje je napredovao do funkcije voditelja sektora za građevinarstvo. Potom je dvije godine, do 1995., radio u Ini kao voditelj Predstavništva Ina Konzalting Osijek.

Bio je prve tri godine stručni savjetnik za infrastrukturu u Zavodu za prostorno uređenje Osječko-baranjske županije, također je bio pročelnik Ureda za obnovu i razvoj Osječko-baranjske županije, a nakon toga i pročelnik Agencije za razvoj i član Poglavarstva županije godinu dana.

Godine 2002., kad je HDZ prvi put od SDP-a izgubio vlast u županiji, Škorić je otišao iz županijskog sustava i prešao gradski, kojim su tada liberali predvođeni gradonačelnikom Zlatkom Kramarićem.

Škorić tako postaje voditelj građevinske operative u komunalnoj tvrtki Unikom. Nakon što su Kramarić i liberali izgubili Osijek 2005. godine od Glavaša i HSP-a predvođenog Antom Đapićem, Škorić odlazi iz Unikoma. Skrasio se tada u Hrvatskim cestama koje su pod kontrolom HDZ-a, naveo je Jutarnji.

Josip Škorić
Foto: Davorka Petric

Ondje je bio šef ispostave Osijek, da bi tri godine kasnije, 2008., postao član Uprave HC-a, u vrijeme Vlade Jadranke Kosor. Mandat predsjednika Uprave kratko je obnašao od 2011. do 2012. godine. Do 2017. godine bio je na čelu Sektora za održavanje i promet, da bi se na čelo HC-a, kao predsjednik Uprave, vratio 2017. godine.

Njegova imovinska kartica, naveo je Forbes, otkriva da Škorić i njegova supruga imaju pet stanova i kuću u Osijeku, voćnjak u Zmajevcu i Smart iz 2016. godine. Za pretpostaviti je bilo da on koristi službeni automobil. Imaju oko 128.000 eura ušteđevine, dionice manje vrijednosti te vraćaju kredite vrijedne 144.000 eura. Dio imovine su naslijedili.

Suradnja sa Škorićem koju je Radimir Čačić imao kao župan bila je, rekao je bivši varaždinski župan, apsolutno korektna. Doduše, kad je Škorić imao naredbu s vrha da nešto napravi, napravio bi, a kad je imao naredbu da zaustavi – zaustavio bi opisao je Čačić Škorićevu neupitnu vezanost za upute 's vrha'.

Zoran i Josip Škorić i Sanda Bajtl

Bratić Josipa Škorića, Zoran Škorić, drugi uhićeni u akciji USKOK-a i PNUSKOK-a, godinama je predsjednik Uprave Osijek Koteksa. Riječ je o jednoj od najjačih hrvatskih građevinskih tvrtki koja je prošle godine ostvarila prihod od 76,3 milijuna eura i neto dobit u iznosu od 6,7 milijuna eura. Usto tvrtka redovito ostvaruje unosne poslove s Hrvatskim cestama.

Vodeći su u poslovima niskogradnje i cestogradnje, te upravo Osijek Koteksa stoji iza nekih od najvećih projekta u Hrvatskoj - izgradnja autoceste A5, popularne Slavonike, izgradnja mosta preko Drave na slavonsko-baranjskoj autocesti, južni kraj Južne obilaznice, te ostale druge cestovne projekte u Hrvatskoj i BiH.

Treća uhićena osoba je Sanda Bajtl, direktorica tvrtke Structivo. 'Sanda Bajtl ima 20 godina iskustva u građevinarstvu kao voditeljica, poduzetnica i vlasnica građevinske tvrtke', piše na web stranici tvrtke.

'Firma Structivo je stvorena u cilju pružanja upravo takve perspektive u vođenju projekata, rješavanja kompleksnih problema i situacija na projektima u graditeljstvu, pružanja konzultantskih usluga i generalno, u cilju osiguranja uspjeha projekata. Veliko iskustvo na infrastrukturnim projektima i poslovanju u građevinskom sektoru na tržištima jugoistočne Europe, suradnja s velikim međunarodnim izvođačkim firmama, investitorima, projektantima i nadzorima u različitim područjima građevinarstva i zaštite okoliša, kombinirano s projektnim upravljanjem na preko 500 različitih projekata, čine temelje na kojim stoji Structivo', stoji na njihovoj stranici.

Izvor: tportal/Foto: Joško Jaramaz

Izvorni autor: Lucija Špiljak

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.