Uskoro bi moglo ‘nestati’ čak 50 posto bankomata u Hrvatskoj?

18.10.2021. 21:34:00

U Hrvatskoj se uvodi dodatna regulativa za zaštitu i sigurnost bankomata koja bi mogla uzrokovati gašenje gotovo polovine bankomatske mreže, piše HRT. Naime, banke su već ranije ukidale bankomate za koje su procijenile da je trošak njihova održavanja veći od koristi koju imaju od visine prometa, a spomenuta regulativa bankama je veliki trošak.

Prema regulativi veća sigurnost bankarske mreže nužna je kako bi se smanjile kriminalne radnje na bankomatima, a banke bi u sigurnost bankomata trebale investirati po nekoliko tisuća eura.

Banke traže od MUP-a kompromis

Zbog toga je najavljeno povlačenje dijela bankomata, njih oko 6 tisuća, posebno onih u ruralnim područjima.

Od MUP-a banke stoga traže kompromisno rješenje vezano uz sigurnost istih, budući da trenutno u IT sustave radi konverzije kune u euro ulažu 80 do 100 milijuna eura. Iz MUP-a, pak, poručuju da je propisano da se bankomati štite sustavom elektrokemijske zaštite kojim se trajno označuju i uništavaju novčanice pri pokušaju nasilne provale, a takvi bankomati moraju na vidnome mjestu imati istaknutu oznaku o toj vrsti zaštite.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:pixabay

Izvorni autor: Priznajem.hr/HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.