Uspješna akcija: Sisačka policija obavila pretres jedne tvrtke, uklonili dio mrežne infrastrukture za kibernetičke napade

12.02.2024. 17:08:00

U sklopu akcije sisačka policija pretresla jednu hrvatsku tvrtku, uklonili vitalni dio mrežne infrastrukture za kibernetičke napade

Međunarodna operacija FBI-ja uz potporu Europola u sklopu kojeg je svoj obol dala i hrvatska policija, rezultirala je razbijanjem međunarodne distribucije zlonamjernog softvera kojim su kibernetički kriminalci ciljali nedužne korisnike. Točnije, rezultat je zapljena nekoliko internetskih domena koje su se koristile za prodaju zlonamjernog softvera a koji su kibernetički kriminalci koristili za tajno pristupanje i povezivanje s računalima svojih žrtava u zlonamjerne svrhe. Trojanac s daljinskim pristupom omogućio je kriminalcima da se povežu s računalima žrtava, ukradu podatke i upuste se u druge zlonamjerne aktivnosti bez da budu otkriveni.

Prva uhićenja uslijedila su 7. veljače u okviru operacije na Malti i u Nigeriji, a koji su po dovršetku istraživanja, kažu iz Ravnateljstva policije, optuženi za prodaju zlonamjernog softvera i pomaganje kibernetičkim kriminalcima koji su navedeni softver koristili u zlonamjerne svrhe.

- Europol je osigurao analitičku podršku tijekom istraživanja koje je dovelo do operacije u koju su bile uključene Australija, Kanada, Hrvatska, Finska, Njemačka, Malta, Nizozemska, Nigerija, Rumunjska i SAD. Te su zemlje pružile vrijednu pomoć osiguravajući poslužitelje na kojima se nalazila tzv. „Warzone RAT“ infrastruktura. Zlonamjerni softver Warzone RAT, sofisticirani trojanac s daljinskim pristupom (RAT), prodavao se putem internetskih domena. Isti je omogućio kibernetičkim kriminalcima pregledavanje datotečnih sustava žrtava, snimanje zaslona, bilježenje poteza na tipkovnici, krađu korisničkih imena i lozinki žrtava te promatranje žrtava putem njihovih web kamera, a sve bez njihova znanja ili dopuštenja - otkrivaju iz Ravnateljstva policije. Osvrću se pritom i na postupanje hrvatske policije u navedenoj operaciji.
- Službenici PU sisačko-moslavačke su u koordinaciji sa Službom kibernetičke sigurnosti Uprave kriminalističke policije proveli su dokaznu radnju pretrage u poslovnim prostorima trgovačkog društva te poduzeli druge odgovarajuće radnje koje su rezultirale uklanjanjem vitalnog dijela mrežne infrastrukture koja je bila korištena kod kibernetičkih napada korištenjem zlonamjernog programa „Warzone RAT“. Navedene radnje su provedene u skladu sa zahtjevom za međunarodnom pravnom pomoći SAD-a - pojašnjava dalje policija.

Ujedno daju savjete građanima i tvrtkama kako izbjeći napad zlonamjernim softverom.

- Ažurirajte svoj softver, među ostalim i antivirusni program; instalirajte dobar vatrozid; ne otvarajte sumnjive privitke i URL poveznice iz elektroničke pošte - čak i ako ih šalju ljudi koji su na popisu vaših kontakata; Izradite snažnu lozinku. Više savjeta o tome kako se zaštititi od trojanaca s daljinskim pristupom možete pronaći na Europol’s crime prevention advice, zaključuju iz Ravnateljstva policije.

Izvor: jutarnji.hr/Foto: Snimka zaslona EUROPOL

Izvorni autor: Hajdi Karakaš Jakubin

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.