USS HARRY S. TRUMAN Nosač aviona usidren ispred Splita toliko je velik da se mornari na “Trumanu” katkad znaju izgubiti

14.02.2022. 19:04:00

 Na brodu je više od šest tisuća mornara i zrakoplovaca, te 90 zrakoplova i helikoptera. Dug je 333 metra, širok više od 40 metara, a na svom najširem dijelu čak 77 metara

Brod je toliko velik da se na njemu unatoč tri godine službovanja znam i izgubiti, ali nema boljeg posla na svijetu, kazao je u ponedjeljak Patrick Hageman, pilot helikoptera MH-60 Sierra na nosaču zrakoplova USS Truman koji je usidren ispred Splita.

 

“Ovo je bio moj životni san”, kazao je Hageman novinarima tijekom njihova obilaska broda.

“Najdraže mi je letjeti s odličnim kolegama i biti među dobrim ljudima u posadi, a teško je jedino biti daleko od kuće”, dodao je.

U Splitu mu je odlično. “Hrana je fenomenalna, pogled je isto super. Imali smo turu u nacionalnom parku, jeli smo dosta hrane i ljudi su jako ugodni”.

 

 

Dio posade je u nedjelju posjetio Dječji dom Maestral u Splitu gdje su uređivali okoliš i prirodu oko doma.

Američki nosač aviona USS Harry S. Truman osmi je po redu nosač klase Nimitz na nuklearni pogon, te je jedan od najvećih vojnih brodova na svijetu.

Na brodu je više od šest tisuća mornara i zrakoplovaca, te 90 zrakoplova i helikoptera. Dug je 333 metra, širok više od 40 metara, a na svom najširem dijelu čak 77 metara.

 

 

Visok je 74 metra i zahvaljujući dvama nuklearnim reaktorima i četiri parne turbine vozi brzinom većom od 30 čvorova.

Početkom veljače je bio na čelu borbene grupe koja je imala vojnu vježbu u Jadranskom moru, a do 4. veljače su provodili koordinirane pomorske vježbe obuke za protupodmorničko ratovanje i napade dalekog dometa.

 

 

Ovo nije prvi put da je USS Harry S. Truman u Splitu. Krajem 2015. godine na putu za Siriju također se zaustavio u Splitu.

Nosač aviona nadimka ‘Usamljeni ratnik’ u splitski akvatorij je doplovio prije tri dana u pratnji norveške fregate Fridtjof Nansen.

Dobio je ime po 33. američkom predsjedniku Harryju S. Trumanu, a sudjelovao je u nekoliko vojnih operacija širom svijeta.

 

 

U američkom veleposlanstvu su istaknuli da se radi o rutinskom posjetu u svrhu jačanja obrambenog partnerstva između SAD-a i ključnih saveznika i partnera širom svijeta. Osim toga, to je prilika da mornari iskuse i druge kulture, kao i da predahnu od zahtjevnog posla.

 

 

Brod je danas posjetio i predsjednik vlade Andrej Plenković sa svojim ministrima obrane, vanjskih i unutarnjih poslova.

Sastali su se s kapetanom broda Gavinom Duffom, zapovjednikom udarne grupe Curtom Renshawom i Markom Flemingom, otpravnikom poslova u američkom veleposlanstvu u Hrvatskoj.

 

 

Hrvatski je premijer u svom obraćanju posadi broda i brojnim uzvanicima poručio kako NATO nije nikome prijetnja, te da SAD i Hrvatska imaju kvalitetne strateške odnose.

Američki su mornari osim visokih hrvatskih dužnosnika ugostili i domaće i strane medije kojima su pokazali dio broda i govorili o njegovim karakteristikama.

Izvor: novilist.hr/Foto: REUTERS

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.