Ustavne stručnjakinje: Nacrt novog zakona o izbornim jedinicama je neprihvatljiv

05.06.2023. 18:00:00

Ustavne stručnjakinje Biljana Kostadinov i Sanja Barić izjavile su u ponedjeljak, nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem, da je nacrt novog zakona o izbornim jedinicama za sve ustavne profesore u Hrvatskoj neprihvatljiv, no premijer njihove prijedloge nije prihvatio, piše Dnevnik.hr.

Prijedlog nacrta novog zakona je za sve ustavne profesore u Hrvatskoj neprihvatljiv i naš je zaključak da Hrvatska bez demokratske procedure i otvorene rasprave ne može ići naprijed, rekla je predstojnica zagrebačke Katedre za Ustavno pravo Biljana Kostadinov.

Dodala je da "oni" ne žele uvažiti ni jedan stav profesora ustavnog prava. Novinarima je odgovorila kako je dojma da su ih sugovornici dobro čuli, ali smatra da oni imaju takvu političku odluku da ne žele raspravljati o drugim prijedlozima.

"Muči nas što taj prijedlog nije niti obrazložen. Ne samo da nema demokratske procedure i radnih skupina nego su u javnu raspravu stavili prijedlog koji nije obrazložen", rekla je Kostadinov. Kolege sa zagrebačke pravne katedre po njezinim riječima posebice muči što je u registru 500 tisuća birača više nego na popisu stanovnika.

Poručila je da će biti spremni dati svoj znanstveni integritet kad bude političke volje da se donesu rješenja u skladu s odlukom Ustavnog suda.

Barić: Dobili smo garancije da će ustavni stručnjaci biti uključeni u ozbiljniju reformu

Profesorica Ustavnog prava s Pravnog fakulteta u Rijeci Sanja Barić smatra da Ustavni sud nije do kraja odradio posao jer je ukinuo Zakon o izbornim jedinicama, a nije ukinuo 10 izbornih jedinica puta 14 zastupnika.

Na sastanku im je objašnjeno, kako je rekla, da je u ovom kratkom vremenu najbolje bilo ostati sa što manjim zahvatima i rezati granice kako je moguće.

No, naglasila je da su predstavnici vlasti čuli njihovu zabrinutost i dali garanciju kako će biti uključeni stručnjaci i imenovana stručna radna skupina kada se bude radila ozbiljnija reforma.

Upitana jesu li na bilo koji način spremni podržati postojeći prijedlog, rekla je da je podrška uvijek politička, a da se u njihovom slučaju radi o struci.

Sastanak premijera s ustavnim stručnjacima uslijedio je nakon što je 11-ero profesora ustavnog prava u pismu izrazilo zabrinutost načinom izrade Zakona o izbornim jedinicama.

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto:video screenshot/Dnevnik.hr

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.