Ustavni sud: Optuženima za silovanje u Zadru povrijeđena prava zadržavanjem u pritvoru pod pritiskom javnosti

19.11.2019. 13:20:00

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović potvrdio je za Večernji list kako je Ustavni sud utvrdio da su naknadnom odlukom tročlanog vijeća zadarskog suda kojom je petorici mlađih punoljetnika određen istražni zatvor zbog tzv. koluzijske opasnosti odnosno da ne bi utjecali na svjedoke, povrijeđena ustavna prava osumnjičenika.

– S obzirom da su u međuvremenu osumnjičenici pušteni na slobodu donijeli smo deklaratornu odluku kojom smo utvrdili povredu članka 22. Ustava (pravo na slobodu jer nisu navedeni relevantni i dostatni razlozi za koluzijsku opasnost) i drugo, odbili smo ustavnu tužbu u dijelu koji se odnosi na prigovor nepristranosti suda, rekao je.

Prigovor nepristranosti suda odnosio se na tvrdnju da je sudska odluka donesena pod pritiskom javnosti odnosno medija što Ustavni sud nije prihvatio. Odluka s obrazloženjem nije još javno objavljena jer je istraga tajna, a objavljivanjem odluke to bi se prekršilo. Zato je nadležno vijeće Ustavnog suda odlučilo odluku anonimizirati, a objavit će se kad završi istraga. Ovih dana objavit će se samo izreka nakon što dođe dostavnica da su je stranke primile – rekao nam je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

To je još jedna važna odluka iz koje proizlazi da se pritvor mora određivati vrlo skrupulozno vodeći računa o okolnostima svakog pojedinog slučaja. Pri čemu nije od utjecaja što javnost misli treba li ili ne odrediti nekome pritvor, već što suci utvrde, ako treba sve do Ustavnog suda, analizirajući činjenice u sudskom spisu koje su u ovom slučaju bile samo njima dostupne.

Izvor: Priznajem.hr/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.