Uvođenje obveznog vojnog roka u 2025.: Ministarstvo obrane spremno, politička odluka na Saboru

23.09.2024. 14:01:00

Ministarstvo obrane ispunilo je sve preduvjete za uvođenje obveznog vojnog roka početkom 2025. godine. Međutim, konačna odluka o njegovom provođenju ovisi o političkom konsenzusu koji će biti postignut u Hrvatskom saboru, u suradnji s premijerom i predsjednikom države, izjavio je ministar obrane Ivan Anušić u ponedjeljak.

Prema Anušićevim riječima, instruktori su već spremni, a postoje tri predviđene lokacije za smještaj ročnika. Ministarstvo očekuje da će godišnje biti upućeno između 17 i 18 tisuća poziva hrvatskim mladićima starijima od 18 godina, koji su potencijalni kandidati za temeljnu vojnu obuku.

„Konkretno, potencijal je između 17 i 18 tisuća mladića godišnje koje napune 18 godina i koji su naši budući kandidati za služenje u temeljnoj vojnoj izobrazni. Naravno da ostaje kategorija priziva savjesti i da će se u toj kategoriji svakako naći jedan određen broj mladića. Služenje civilnog vojnog roka radit će se s jedinicama lokalne samouprave, pod onakvim okvirima kako je to bilo i prije 2008. godine, kada je vojni rok kao takav zamrznut“, izjavio je Anušić prilikom obilaska vojarne Bilogora u Bjelovaru.

Ministar je naglasio da se procijenjeni trošak temeljne vojne obuke po naraštaju neće prelaziti pet milijuna eura.

Tijekom posjeta vojarni Bilogora, ministar Anušić sastao se s pripadnicima Hrvatske kopnene vojske kako bi procijenio trenutne uvjete na terenu te razgovarao o daljnjem poboljšanju radnih uvjeta vojnika, opreme i infrastrukture.

Izvor: 24sata

Izvor: 24sata/Foto:Ilustracija/zagorje-international.hr

Izvorni autor: PDN/24sata/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.