Uvodi se institut Povjerenstva za pomilovanje koji će predsjednici davati mišljenje o osnovanosti svake molbe

19.09.2019. 08:15:00

Prijedlogom zakona o pomilovanju, kojeg su zastupnici u srijedu navečer raspravili u prvom čitanju uvodi se institut Povjerenstva za pomilovanja, no oporba u tome vidi opasnost od ograničenja ustavnih ovlasti predsjednika/ce države.

Zakon kao značajnu novost uvodi Povjerenstvo za pomilovanja, koje će se osnovati pri Ministarstvu pravosuđa, te preciznije propisuje oblike učinaka pomilovanja i određivanje uvjeta za podnošenje molbe za pomilovanje, rekao je, predstavljajući prijedlog državni tajnik Juro Martinović.

To tijelo će, kako se predlaže, činiti stručnjaci različitih struka, koji će nakon temeljitog ocjenjivanja molbe za pomilovanje i relevantnih podataka prikupljenih tijekom postupka, predsjedniku/ci Republike dostaviti obrazloženo mišljenje s prijedlogom o osnovanosti svake pojedinačne molbe.

Marta Luc Polanc (klub SDP-a) najavila je kako neće podržati zakon, ocijenivši da se prijedlogom upada u zamku ograničenja ustavnih ovlasti predsjednika/ce države zbog čega je po njezinom mišljenju ustavnopravno dvojben. Postavlja se pitanje, kazala je, koja bi bila uloga predsjednice ako nema mogućnost samostalno donijeti akt pomilovanja.

Željko Raguž (klub HDZ-a) najavio je potporu zakonu izrazivši uvjerenost da će ispuniti svrhu donošenja, a utemeljenje povjerenstva pridonijeti kvalitetnijem pristupu svakom individualnom slučaju.  

Stevo Culej (HDZ) smatra kako općenito ne bi trebalo biti pomilovanja, jer se njime poništava pravda, upitavši čemu onda suđenje i presuda.

Tomislav Panenić (Klub nezavisne liste mladih) upitao je zašto se dio nadležnosti prebacuje s predsjednice Republike na Ministarstvo pravosuđa i radi li  se time predsjednici korist ili šteta.

Institut Povjerenstva za pomilovanja, navodi predlagatelj, uvodi se s ciljem multidisciplinarne analize okolnosti na koje podnositelj ukazuje u molbi za pomilovanje čime bi se predsjedniku omogućilo sveobuhvatniji i neposredniji uvid u svaki pojedini predmet pomilovanja, stoji u obrazloženju.

Zakon o pomilovanju odgovorit će i na uočene teškoće ili probleme u praksi intervencijom u postupovne odredbe koje je potrebno unaprijediti i to uređenjem postupanja po molbi u slučaju kada ne postoje uvjeti da se vodi postupak pomilovanja te jasnijim propisivanjem sadržaja izvješća ministarstva o molbi za pomilovanje, smatraju predlagatelji.

Izvor: dd/h/Direktno.hr/Foto:faH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.