UVODI SE ŠIRA PRIMJENA COVID POTVRDA: Stožer objasnio tko će ih od utorka morati imati

12.11.2021. 16:46:00

Nacionalnog stožera civilne zaštite u petak je održao konferenciju za medije. Nakon iznošenja aktualnih epidemioloških brojki riječ je preuzeo ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

“53 osobe su preminule, 39 nije cijepljeno, 14 je bilo cijepljeno”, rekao je Capak.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je da se utorak, 16.11. uvodi šira upotreba covid potvrda. “Najmanje dva puta tjedno će se morati testirati zaposlenici kojima poslodavac u tim sektorima to odredi”, rekao je Božinović.

“Ova mjera uvodi se isključivo iz epidemioloških razloga. EU digitalna potvrda je dokaz da je osoba testirana, negativna, preboljela ili cijepljena. Odluka se odnosi na dužnosnik, državne i javne službenike, lokalne službenike, zaposlenike trgovačkih društava u vlasti države ili lokalne samouprave”, dodao je Božinović.

“Dužnosnici, službenici i zaposlenici obavezni su EU potvrdu ili odgovarajući dokaz predočiti prilikom ulaska u prostorije i dati je na uvid osobi koju poslodavac odredi. Ista odluka odnosi se na sve stranke koje tu dolaze, sve pružatelje usluge koji pružaju usluge u tim prostorima ili druge osobe koje tu dolaze po bilo kojoj osnovi. Oni koji odbiju predočiti potvrdu ne mogu ulaziti u prostorije”, objasnio je.

“Odluka se odnosi i na vojsku te zaposlenike zračnih luka. Odluka se odnosi na javni sektor, ali daje se za pravo poslodavcima da sami odluče žele li uvesti testiranje u svojim prostorima”, kazao je ministar Božinović.

“Ovo se ne odnosi na studente, učenike, na osobe mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode dijete ili učenika u školu u vrtić, osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, na osobe koje u područje HZZO donose podići svoju covid potvrdu, na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice, na osobe koje imaju kontraindikaciju na cjepivo”, rekao je Božinović.

Iz tvrtke koja se bavi izradom sustava covid potvrda AKD-a tvrde da je nemoguće krivotvoriti covid potvrde. “Bez uvida u osobne iskaznice, to nema smisla. Jedino što osobe mogu napraviti je pokušati manipulirati, a način kako se to sprječava je isključivo zahtijevanje osobnog dokumenta”, rekli su.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je stanje zabrinjavajuće.

“To i je razlog uvođenja novih mjera, tj. obaveznog testiranja koje je sada prošireno na sve javne službe. Tako smanjujemo mogućnost virusu da se šiti i mutira. Da je tome tako svjedoče i dosadašnja iskustva. Slična mjera je na snazi od 4. listopada kad je detektirano puno ljudi koji su bili pozitivni, a to nisu znali. Nova mjera ne limitira ,nego povećava ljudske slobode jer omogućuje posjete starijih i teško bolesnih osoba”, kazao je Beroš.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić govorila je o delta plus soju virusa.

“Delta plus je za sada ispod jedan posto u Europi, sve se prati. Ono što znamo i pretpostavljamo je da će dobivati novi prostor, ona je potentnija i virulentnija. Uvijek ista poruka, da se riješimo svih tih varijanti važno je da i dalje provodimo mjere, da se što brže cijepimo, to je ono s čim se možemo boriti. Lijekovi će biti tu, ali to ne može biti zamjena za cijepljenje, oni mogu biti pomoć kad je netko već zaražen”, rekla je Markotić.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:Screenshot/N1

Izvorni autor: 7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.