‘UZ DVA SVJEDOKA, IMAT ĆEMO GENERALA VIŠE NEGO TITO HEROJA’ Podržali Sačića: "ima onih koji su čitav rat proveli ‘buljeći’ u zemljopisne karte"

23.03.2023. 16:20:00

Zbog prijedloga  o kažnjavanju fizičkih osoba koje lažno upotrebljavaju akademski ili stručni naziv ili akademski stupanj, u taj se kontekst doveo Željko Sačić za kojeg jedan medij tvrdi da se neosnovano predstavlja kao general.

Prijedlog je stigao iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, a novčana globa mogla bi biti do 2 tisuće eura.

Sačić je već nekoliko puta demantirao ovakve informacije nazivajući ih deplasirajućim i lažnim, a to je ponovno učinio i za naš portal uz napomenu da o regularnosti svog čina ima i sudsku presudu.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. nedvojbeno ga je podržala, podsjećajući na Sačićeve zasluge, ali i one koji se neosnovano kite tim činom:

Branitelji stali uz Sačića

“Željko Sačić je junak Domovinskoga rata koji je kao hrvatski policajac prošao niz ratišta, bio lijeva i desna ruka generalu Mladenu Markaču, a uz to i u MUP-u ima najviše zvanje.

No, ovaj čovjek je često meta raznih politikanata, i to prvenstveno zbog svog otvorenog, jasnog i britkog stava. Jedno vrijeme je bio i član  kontraverznog Hrvatskog generalskog zbora (HGZ), ali je poput časnih generala Ivana Tolja, Andrije Hebranga, Željka Glasnovića, Rahima Ademija, Ivana Kapulara, Željka Šiljega i drugih napustio ovo društvo. Oni su, navodno, izjavili da za njima i ne žale.” 

Branitelji dodaju kako, uz časne iznimke, “u Hrvatskoj generala ima kao mušica”:

Po broju generala stići ćemo ‘Titove heroje’

“Još malo, pa ćemo po broju ‘generala’ uz dva svjedoka stići i Titove ‘narodne heroje’ kojih je samo iz Hrvatske bilo 291.”

Podsjećaju i kako se vojni čin može dobiti na dva načina: sudjelovanjem u ratu ili završenom vojnom školom, odnosno akademijom. 

“Ako ovaj zakon stupi na snagu, onda će se tek vidjeti tko se može i predstavlja generalom, a kome to do danas nije omogućeno. Iako su neki odavno trebali dobiti ovaj visoki vojni čin, postoje pojedinci koji ga imaju godinama a čitav su rat proveli ‘buljeći’ u zemljopisne karte. Postoje i oni koji su čin generala ‘iskamčili’ tek pred smrt dr. Franje Tuđmana, a veliki broj zaista zaslužnih poput Marka Babića, Marka Miljanića, Perišina, Gavrana, Čađe i brojnih drugih koji su bili prvi kad je trebalo.”

 

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: Twitter

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.