Uz pomoć kanadera i Airtractora MORH-a ugašen požar kod Biograda na Moru

13.09.2019. 18:30:00

Vatrogasci su uz pomoć zračnih snaga lokalizirali požar koji je nešto prije podneva buknuo kod Biograda na Moru, zahvativši prema prvim informacijama površinu od oko 25 hektara niskog raslinja i makije.

U gašenju požara koji je buknuo oko 11,45 sati, sudjelovao je po jedan Canadair CL-415 i Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Na teren je također izašla Javna vatrogasna postrojba Biograd s tri vozila i četvoro ljudi te DVD Pakoštane s četiri vozila i osam ljudi, doznaje se u Zadarskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi.

Prema prvim, neslužbenim informacijama u požaru, koji je lokaliziran u 13,50 sati, zahvaćena je površina od oko 25 hektara niskog raslinja i makije. Kuće i ljudi, osim jedne štale nisu bili ugroženi.

U međuvremenu je izbio požar i kod Svetog Filipa i Jakova koji gase pripadnici DVD-a iz tog mjesta.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno 12. rujna 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 46 požara (27 u Šibensko-kninskoj, sedam u Zadarskoj, šest u Splitsko-dalmatinskoj, tri u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji), dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika.

Uz gašenje požara, provedeno je i 50 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 390 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 8800 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i 14 tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara, tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 33 puta, navodi Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Izvor: dd/h/Direktno.hr/Foto:MORH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.