Užas u Kiseljaku! Armija BiH nije poštedjela ni dječaka: Danas se oplakuju dvije tragedije

15.06.2023. 13:10:00

NITKO NIJE KAŽNJEN

Na današnji dan, 15. lipnja 1993. godine, na lokalitetu “Kokoška” iznad Kiseljaka, u sukobu s Armijom BiH, poginuo je pukovnik Marinko Bošnjak, piše Dnevno.hr.

Bošnjak je poginuo u 27. godini života, no iza sebe je imao bogat ratni put. Dragovoljno se uključio u obranu Republike Hrvatske kao pripadnik 1. gardijske brigade “Tigrovi”, a izbijanjem sukoba u BiH 1992. godine hrvatski narod nastavio je braniti na jajačkom i travničkom bojištu, da bi život položio u rodnoj Lepeničkoj dolini na dužnosti dozapovjednika kiseljačke brigade HVO-a “Josip Ban Jelačić”.

Veliki heroj poginuo u borbi protiv Armije BiH

Njegova stručna pomoć, znanje i iskustvo utkani su ustroj postrojbi HVO-a u Kiseljaku, Kreševu i Fojnici, a suborci ga pamte po hrabrosti, ali i ogromnom vojničkom iskustvu i znanju. Iz brigade “Josip ban Jelačić” preustrojem vojnih postrojbi nastale su 94. pukovnija “Josip ban Jelačić” i 95. pukovnija koja je naziv dobila upravo po Marinku Bošnjaku.

Istodobno, Kiseljak svake godine obilježava dvije tužne obljetnice za žitelje ovoga kraj. Naime, osim Bošnjakove pogibije, obilježava se i tragično stradavanje civila u selu Gojakovac

Pobili sve civile, a selo zapalili

Taj se stravičan događaj odigrao 17. lipnja 1993. godine, a počinili su ga pripadnici Armije BiH koji su  u Gojakovcu, na kućnome pragu ubili šest hrvatskih i troje srpskih civila, nakon čega su selo zapalili.

Najmlađa žrtva masakra je Spomenko Lučić (1979.) koji je imao je samo 14 godina, a osim njega ubijeni su Danica Marković (1939), Pero Marković (1933), Ivan Marković (1940), Ljubo Marković (1929), Janja Nikolić (1938) i Lenka Tešić (1924).

Spomen obilježje ovim žrtvama podignuto je 2003. godine, no za taj zločin nitko nije odgovarao, kao niti za ubijanje 220 građana Kiseljaka, pri čemu su žrtve bile pretežito starci, žene i djeca.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto:Hercegovina.info

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/S.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.