“UŽASNA SE PORUKA ŠALJE JAVNOSTI”: Kuščeviću skinut imunitet – pa imenovan članom Odbora za zakonodavstvo!

20.09.2019. 20:05:00

Bivši ministar uprave Lovro Kuščević, koji se vratio u Sabor i kojemu je na zahtjev DORH-a skinut imunitet, umalo je postao je član Odbora za zakonodavstvo. Tome je prigovorio Mostov Nikola Grmoja zapitavši se kakvu poruku time šalju građanima kad čovjeka protiv kojeg DORH vodi kazneni postupak imenuju u Odbor za zakonodavstvo.

Užasna poruka koja se šalje javnosti, povjerenje u pravosuđe na sve nižim je granama. Ljudi protiv kojih se vode kazneni postupci drže ovu Vladu, čudi me da su oni koji se pozivaju na borbu protiv korupcije i klijentelizma i dalje petkom ovdje i dižu ruke zajedno s Bandićevim žetončićima – ocijenio je Mostov Nikola Grmoja pozvavši građane da pokažu da neće dopustiti da korupcija izjeda sve pore našeg društva jer ona prije svega ostalog tjera građane na iseljavanje.

Maras: Bandić ucjenjuje HDZ

SDP-ov Gordan Maras dodao je da će birači ocijeniti svako od imena koje pojedine stranke predlažu u saborska radna tijela. – U Hrvatskoj postoje mnogi političari koji promoviraju netransparentnost i korupciju svojim ponašanjem. I danas smo u sabornici vidjeli koruptivno ponašanje, ne znam se zašto je netko ometao glasovanje. Ne govorim o načinu na koji je Milan Bandić skupio svoj klub, već je problem u tome što je HDZ pristao da ih Bandić ucjenjuje, pa i s ovim glasovanjem o imenovanju određenih članova radnih tijela – rekao je Maras dodavši kako je poslana jasna poruka da HDZ na vlasti drži Milan Bandić koji ima mnogo optužnica protiv sebe.

HDZ: “Držimo se presumpcije nevinosti”

HDZ-ov Branko Bačić ne može vjerovati, kaže, da Grmoja i Maras mogu tako raspravljati. – Nevjerojatno mi je da bi zastupnici branili obnašanje drugom zastupniku poslova koji su mu po Ustavu garantirani. Niti je nagrađen, niti kažnjen. Ustav je najveći pravni akt koji se donosi u Saboru i prvi ga mi u Saboru moramo poštivati, a sveto pismo nam moraju biti dva načela – presumpcije neovisnosti i ono o neovisnosti pravosuđa. Ovakvom raspravom i osporavanjem jednom zastupniku da postane član radnog tijela u Saboru već ga unaprijed želite optužiti. Bilo mi je neugodno to slušati, protiv tog čovjeka nije još ni optužnica podignuta, što je dakle jako daleko od presude, a vi u startu želite reći on je kriv – prigovorio im je Bačić pozvavši sve da budu razumni i ne šalju ovakve poruke građanima.

– Poštujmo integritet svakog zastupnika i držimo se presumpcije nevinosti, dopustimo svakome da bude jednak pred hrvatskim pravosuđem – naglasio je Bačić. Grmoja i Maras tražili su povredu Poslovnika demantirajući da rade pritisak na neovisnost hrvatskog pravosuđa, naglašavaju da izražavaju nepovjerenje u pravosuđe.

Nakon rasprave trebalo se glasovati o imenovanju Kuščevića u Odbor za zakonodavstvo, no predsjednik Sabora Gordan Jandroković je utvrdio kako su izgubili kvorum, odnosno kako ih je u sabornici ostalo samo 72, pa će ova odluka o imenovanju svoju potvrdu morati pričekati do glasovanja idući tjedan.

Izvor: Priznajem.hr/Foto:FaH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.