UŽIVO Hrvatska bira lokalnu vlast: Smjena generacija u mnogim općinama, gradovima i županijama

16.05.2021. 19:03:00

Hrvatska bira lokalnu vlast, a pravo odlučivati – tko će u iduće četiri godine voditi njihove općine, gradove i županije te tko će biti u predstavničkoj vlasti – ima tri milijuna 660 tisuća birača.

Prve izborne rezultate DIP će objaviti u 21 sat, pa ih osvježavati svakih 15 minuta.

Posebnu HRT-ovu emisiju pratite uživo:

Izbori su neizvjesni u mnogim općinama, gradovima i županijama, svjedočit ćemo smjeni generacija, ili njezinu početku s obzirom na to da će rijetki uspjeti ostvariti pobjede u prvom krugu. Za dva tjedna, na dan Državnosti, čeka nas drugi krug izbora u kojem ćemo saznati rasplet mnogih bitaka, pa i onih najvećih za Zagreb, Split, Rijeku i Osijek.

Bira se 425 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i zagrebačka Gradska skupština, općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te 70-ak njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina. Pravo birati lokalnu vlast imaju punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode diljem Hrvatske. Na lokalnim izborima od 7 do 19 sati bit će otvoreno 6.572 biračkih mjesta. Glasovati se može samo u mjestu prebivališta, ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu.

Tijek događaja pratite u nastavku:

18,20 sati

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je priopćenje u kojem navodi da je prema kategoriji ‘neodgodivog osobnog razloga’ od ponoći pa do podne u Hrvatsku po navedenoj osnovi ušlo 892 hrvatskih državljana, a što ne odudara od prosjeka ako se uzme u obzir prošlu i pretprošlu nedjelju (2. svibnja – 724, 9. svibnja – 683 ulaska do podne).

“Čekanja na pojedinim graničnim prijelazima iz pravca Bosne i Hercegovine te Srbije nastaju zbog povratka putnika nakon produljenog blagdanskog vikenda u pojedinim državama EU-a, a pojačan je promet putnika i na izlazu iz Republike Hrvatske na graničnim prijelazima sa Slovenijom”, objavili su.

18,00 sati

DIP je objavio kolika je izlaznost do 16:30 sati. Prema podatcima kojima raspolaže DIP, na birališta je do 16:30 izašlo 35,54 posto od ukupnog broja birača. Na lokalnim izborima 2017. godine, do 16.30 na izbore je izašlo 35,15 posto birača.

Najveća je u Ličko-senjskoj – 47.22 posto. Druga županija s izlaznosti preko 40 posto je Dubrovačko-neretvanska. Izlaznost u Zagrebu je 34 posto.

Najmanja izlaznost do 16:30 sati zabilježena je u Osječko-baranjskoj županiji 32,46 posto i u Primorsko-goranskoj županiji (32,80 posto).

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji je do 16:30 odaziv bio 43,21 posto, više nego prije četiri godine kada je do ovog vremena glasovalo 42,25 posto birača.

U glavnom gradu, Zagrebu, glasovalo je 34 posto, malo manje nego prije četiri godine kada je glasovalo 34,24 posto birača. Slična je izlaznost u Splitu (33,7 posto), a manja u Osijeku (28,7 posto) i Rijeci (28,2 posto).

Izvor: narod.hr/PDN/Foto:Infografika HINA/ ik

Izvorni autor: narod.hr/hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.