UŽIVO I jutros muška krunica na Trgu bana Jelačića; moli se u još šest gradova

07.01.2023. 09:51:00

Kao i prethodnih prvih subota u mjesecu i jutros su se na glavnom zagrebačkom trgu okupili muškarci koji mole krunicu. Muška molitva krunice za danas je zakazana u još šest hrvatskih gradova, piše Narod.hr.

Uz dosadašnje gradove Zagreb, Split, Vinkovce, Slavonski Brod i Karlovac po prvi će put moliti Osijek i Trogir.

Molitva krunice u svim je gradovima započela u 8.30, osim u Osijeku (u 10 sati) i u Slavonskom Brodu (u 17 sati).

Ovdje su i lokacije:

- Karlovac – 8.30 – stara gradska jezgra (temelji crkve sv. Josipa)
- Osijek – 10 h – Trg sv. Ivana Pavla II. (ispred konkatedrale)
- Slavonski Brod – 17 h – Korzo (kod grba grada)
- Split – 8.30 h – Peristil
- Trogir – 8.30 h – Trg sv. Ivana Pavla II.
- Vinkovci – 8.30 h – središnji gradski trg (kod kipa Presvetog Trojstva)
- Zagreb – 8.30 h – Trg bana J. Jelačića

Muškarci mole za slijedeće nakane:

 1. Za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda.
  2. Za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru.
  3. Za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova.
  4. Za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu.
  5. Za autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja.
  6. Za duše u čistilištu.
  7. Za osobne nakane.

U isto vrijeme na zagrebačkom Trgu bana Jelačića organiziran je i protuprosvjed odnosno, kako je najavljeno, participativni performans Arijane Lekić Fridrih pod nazivom Tiha misa. Ista se stvar dogodila i tijekom prošle javne molitve krunice 6. prosinca.

Lekić Fridrih, povezana s queer/feminističkom udrugom Domine, mušku krunicu poistovjećuje s nasiljem nad ženama te se bori protiv patrijarhata.

Tiha misa koja se održava u subotu, 7.1.2023. godine na Trgu bana Josipa Jelačića, ističe još jednu sramotnu brojku koja pokazuje položaj žena u Hrvatskoj – prema podacima MUP-a samo je u prvih deset mjeseci prošle 2022. godine evidentirano 128 silovanja nad ženama. Ne trebaju nam snažnije uloge muškaraca u obiteljima, trebaju nam snažnije institucije i instrumenti zaštite žena u Hrvatskoj – i to zaštite od muškaraca koji se osjećaju bogomdanima da podređuju žene, počevši s onima u svojim obiteljima. „Muževni budite“ i molite masovno i redovito žene žrtve nasilja za milost, a još više molite nadležne službe za najstrože kazne za ubojstva, silovanja i sve vrste nasilja nad ženama. Za takvo što bi trebalo klečati. Naravno, to ovim muškarcima ne pada na pamet, njima je samo do osnaživanja patrijarhata da bi se oni osjećali moćnije i sigurnije”, stoji u pozivu Lekić Fridrih na današnji performans na glavnom zagrebačkom trgu.

Nju i njezin rad podržava udruga Domino, organizacija civilnog društva sa sjedištem u Zagrebu koja djeluje u područjima kulture na lokalnoj i međunarodnoj sceni. Kako za sebe kažu, ”udruga Domino za cilj ima propitivanje tradicionalnih i rad na transformaciji opresivnih normi u tranzicijskom društvu kroz kulturu, medije, javne politike, obrazovanje i suradnje s domaćim i međunarodnim organizacijama”. ”Vizija Domina je da u društvu postoji konstantnost prepoznavanja normi koje onemogućuju slobodu kreativnog umjetničkog i queer izražavanja koje je subverzivno, ali bezopasno za druge ljude, tvrde. Udruga Domino provodi svoje aktivnosti i ostvaruje opće ciljeve kroz četiri glavna programa: kultura, mediji, edukacija, politika”, piše ova udruga o sebi.

Kako to rade vide se po tome što je udruga Domino podržala Mirelu Čavajdu i njezinu odvjetnicu Vanju Jurić, a također su objavili prijevod dviju LGBT slikovnica za najmlađe koje se bave temom ”istospolnih obitelji”.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto: snimka zaslona

Izvorni autor: PDN/narod.hr/vpp

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.