UZNEMIRENI VULIN: ‘Prijem Kosova u NATO bio bi izravna prijetnja Srbiji oružanim sukobom’

07.03.2022. 16:02:00

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je u ponedjeljak kako bi “prijem Kosova u NATO bio izravna prijetnja Srbiji oružanim sukobom”. Dodao je kako bi time bila prekršena Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VS UN), te povelja Sjevernoatlanskog saveza.

Potaknut invazijom Rusije na Ukrajinu, kosovski parlament prošlog je tjedna usvojio rezoluciju kojom poziva vladu na pokretanje pregovora o članstvu u NATO-u.

Kosovo je pod nadzorom međunarodnih snaga (KFOR) od 1999. nakon završetka ratnih sukoba između etničkih Albanaca i srbijanskih snaga, te povlačenja srpske vojske i policije, dok službeni Beograd inzistira na poštivanju Rezolucije 1244 VS UN-a koja Srbiji priznaje teritorijalni integritet na Kosovu.

“Hoćete da od Kosova napravite članicu NATO bez da je ispunjen ijedan standard, a mapa puta za NATO je kompliciranija nego za Europsku uniju”, upitao je Vulin gostujući u programu TV Pink.

“Ako sve to preskočite vi ih (Kosovo) samo pripremate da im date mogućnost da napadnu Srbe, da provociraju državu Srbiju do granice da ona ne može, a da ne odgovori”, naglasio je Vulin.

Ocijenio je da bi tada, po 5. članu Povelje NATO članica tog saveza mora biti zaštićena, što bi otvorilo mogućnost da se bombardira Srbija.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:Srdjan Ilic/PIXSELL

Izvorni autor: 7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.