Vatavuk podnio ostavku nakon sastanka Zadravec i Beroša: Što mi je drugo ostalo nego pomoći ministru u dilemama

18.06.2021. 15:03:00

V.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice Zoran Vatavuk izvijestio je u petak da je podnio ostavku na tu funkciju. Kaže da je o svojoj odluci obavijestio pisanim putem Upravno vijeće te najavio da će obavljati tehničke dužnosti ravnatelja KBC-a idućih nekoliko dana. Kao razlog ostavke naveo je brojne optužbe Dijane Zadravec za koje, kako on kaže, nema dokaza, a vrhunac svega bio je njezin sastanak s ministrom Vilijem Berošem

'Nadam se da je ovo jedan od naših zadnjih susreta. Dalje ću se veseliti s vama kad budemo pričali o stručnim stvarima', rekao je dr. Vatavuk na početku konferencije za novinare i rekao da podnosi ostavku.

'Odlučio sam vam priopćiti da s današnjim danom podnosim ostavku na dužnost v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice na koju me je imenovalo Upravno vijeće naše ustanove prije nešto više od mjesec dana', objavio je Vatavuk, javlja HRT.

Vatavuk je dužnost prihvatio odgovorno i u dobroj vjeri, iako nevoljko, zbog opasnih sukoba. Kaže da je od Dijane Zadravec tražio da sve optužbe o kriminalu preda državnim istražnim tijelima istrage. 'Zamolio sam je kolegijalno, a kasnije i kao v.d. ravnatelja, da se suzdrži javnih istupa', kazao je, dodajući da se prikazivalo 'kao da je Zadravec jedini borac za bolnicu, a ostali su na drugoj strani' iako 'ni javnost ni DORH ne vide dokaze'.

Kaže kako je naposljetku zbog višegodišnjeg neuspješnog upravljanja Zavodom za radiologiju koje je dovelo do otvorenih sukoba, nezadovoljstva većine zaposlenika, prekomjernog broja odlazaka radiologa i izostanka normalne komunikacije predstojnice Zavoda sa suradnicima, odlučio smijeniti Zadravec.

'Osobno sam preuzeo vođenje i tog Zavoda, organizirao sa suradnicima plan rada, osigurao da pacijenti, pogotovo onkološki, dobiju svu potrebnu i redovitu uslugu. Vraćena je opet pozitivna radna atmosfera, vratili su se neki od onih koji su zbog sukoba s ranijom pročelnicom napustili našu bolnicu. O tome vam mogu više svjedočiti liječnici i ostali zaposlenici Zavoda nego ja', naglasio je Vatavuk.

Istaknuo je kako je Dijana Zadravec optuživala svoje kolege. 'Tko god joj je proturječio, odmah se našao na crnoj listi. Ali onda dolazimo do bitnog - da je razgovarala s ministrom Vilijem Berošem jer je on, tobože, informiran', rekao je Vatavuk.

Shvatio sam da Beroš sumnja i preispituje odluke Upravnog vijeća. 'Što mi je ostalo drugo nego mu pomoći u dilemama', napomenuo je za Beroša, javlja Dnevnik.hr.

Dijana Zadravec

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nitko nije kriv u ovim optužbama, rekao je, kako kaže, ekskluzivno. 'Nisu pronašli kriminalne radnje', istkanuo je pred kraj Vatavuk, zahvaljujući svim zaposlenicima u nadi da će se očuvati mir uz posvećenost pacijentima.

Podsjetimo, u svom zadnjem obraćanju javnosti početkom tjedna Vatavuk je rekao da zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva te kontrola i nadzor HZZO-a po treći tjedan temeljito prolaze svaki segment poslovanja KBC-a, s posebnim naglaskom na utvrđivanje eventualnih propusta u zdravstvenom radu i mogućim zloupotrebama u korištenju bolničkih kapaciteta i sredstava u privatne svrhe, kako je na to u javnim istupima višekratno ukazivala Dijana Zadravec, bivša predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i interventnu radiologiju.

 

Vatavuk je tom prilikom poručio da su utvrđene manje nepravilnosti i odstupanja od internih procedura koje će na traženje inspekcija uprava bolnice otkloniti te se nastavljaju daljnja ispitivanja inspekcija, a u tijeku je i proračunski nadzor pa se očekuje da će stručnjaci Ministarstva financija obaviti kontrolu trošenja sredstava hrvatskih poreznih obveznika.

Napomenuo je da se Zadravec ogriješila o bolnička pravila jer je unatoč upozorenjima i njezinim obećanjima da će se suzdržavati od javnog blaćenja ustanove u kojoj radi, u više navrata u posljednje vrijeme u medijskim istupima ponovila optužbe za nezakonitosti o kojima, unatoč njezinim prijavama, nema pokrenutih aktivnosti nadležnih državnih tijela niti sudskih postupaka ili presuda.

'Zbog toga sam joj, da zaštitim interese KBC-a Sestre milosrdnice i njenih zaposlenika, te osiguram mir i uvjete za pružanje usluga našim pacijentima, izrekao upozorenje na obveze iz radnog odnosa uz mogućnost otkaza ugovora o radu', naveo je Vatavuk.

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: S. S./Hina / Foto:Damir Spehar/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.