Vatreni je novi Niko Kovač, njemački mozak hrvatske krvi! Europa će tek upoznati ovog rođenog lidera

16.06.2022. 18:08:00

Odlično se nosio s Mbappeom i iz najizazovnijeg duela karijere izašao je kao veliki pobjednik
 
  

Kad je Kylian Mbappe promijenio poziciju te otišao s lijevog na desno krilo, Josip Stanišić već je bio pobjednik. Iako je u Bayernu malo igrao u drugom dijelu sezone, pokazao je spretnost, koncentraciju, brzinu i postavljanje kojima je ukrotio trenutačno možda i najveću zvijezdu svjetskog nogometa.

Stanišić je debitirao prošle godine, dobio je veliku odgovornost u Osijeku u kvalifikacijskoj utakmici za SP kad je imao pogrešaka i navukao sumnje. Pogotovo što je u Bayernu pao u drugi plan. Niti nakon ove utakmice u Parizu ne može se kazati da su oko njega skinuti svi upitnici jer nejasno je koliko će igrati za bavarskog giganta, ali očito je da se radi o igraču s potencijalom.

image
 Foto:  Orange Pics Bv/Alamy 

Bayernom je dogovorio da i sljedeće sezone bude u njegovoj ekipi neovisno o konkurenciji. Svjestan je da nije prvi izbor jer kupili su Noussaira Mazraouija iz Ajaxa, a od prije imaju Francuza Pavarda i čeka ga teška borba za svaku minutu. Niz nekadašnjih Vatrenih poput Ivice Olića Marija Mandžukića našli su se u takvoj poziciji i odgovorili su na najbolji način, izborili se i proslavili. Može li i on? Ili će ipak s vremenom na drugu adresu?

Razne uloge

Stanišić je u karijeri bio stoper, zadnji vezni i tek ponekad desni branič dok mu takvu ulogu nije dao Julian Nagelsmann u prvoj postavi Bavaraca. Defenzivno je jak, okretan i zna igru, tehnički je dobar, za vrhunskog desnog beka nedostaje mu tek napadačke sigurnosti i samopouzdanja jer često će izostati njegov sprint do suparničkog kaznenog prostora. Na tome mora poraditi, na to ga u reprezentaciji navikavaju...

Po SofaScoreu on je bio najbolji hrvatski igrač na Stade de Franceu. Njihove ocjene baziraju se na statistici, a impresivno je što je dobio baš svaki duel. Sedam na tlu i jedan u zraku. Osim toga, imao je šest oduzetih lopti, dva blokirana udarca, jednu otklonjenu opasnost, dva presječena dodavanja, jedan uspješan dribling, ali tek jedan i to neuspio centaršut.

U prvom dijeli gotovo da nije griješio, u drugom je naišao na određene poteškoće, ali ukupan dojam jest da je odigrao najbolju utakmicu u karijeri, računajući i prvu ekipu Bayerna i reprezentaciju.

U završnici Bundeslige dao je i prvi pogodak, kod prekida može biti opasan, ali njegova je glavna snaga u obrani. Ima 22 godine, 187 centimetara. Govori da mu je oduvijek bio san igrati za Hrvatsku, iako je dugo trebalo da se nađe u našem dresu. Prvo u mladoj, potom u A vrsti. Prije toga odijevao je njemački.

Kakav je Josip Stanišić? Ljudi koji ga privatno dobro poznaju kažu nam - novi Niko Kovač. Njemački mozak hrvatske krvi. Njemu je dres Bayerna normalan, ne drhti kad ga odjene, a igrati za reprezentaciju mu je čast. Jednog dana kad na scenu dođe nova generacija u klubu, a on ima sada 22 godine, njegove bi pozicije mogle biti bolje. Smiren je, samopouzdan, čvrsto na zemlji, ne teži nikakvoj ekstravaganciji. Međutim, ima osobine lidera. Okuplja ekipu oko sebe i širi pozitivne vibracije.

- Nema velikog kluba u Europi koji njega već nema na svojoj listi. Kad takvi skautiraju utakmice Bayerna, poseban pogled je bačen na Stanišića. Njegov način igre izumire jer na toj poziciji sve je šablona i prgavost, a on ima vic i improvizaciju. Iako zna i udariti ako treba. No, ne vidim da će ići negdje, nastavit će u Bayernu - kazao nam je Franjo Vranjković, Hrvat koji kao menadžer radi pretežno u Njemačkoj.

Rijetko dostupan

Dodaje sljedeće...

- Upravo takvi dečki koji nisu siti, koji žele uspjeti, naprave karijeru. On je tip koji širi atmosferu i karmu oko sebe.

Mnogo je razloga za pretpostavku da će Hrvatska tek upoznati Stanišića. Tako i nogometna Europa.

Novinarima je zasad rijetko dostupan, to je Bayernova škola jer tamo strogo kontroliraju medijske istupe igrača.

Izvor: sportske.hr/Foto: Jose Breton

Izvorni autor: Dražen Antolić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.