Veleposlanstvo SAD-a u Beogradu: Zašto osuđeni ratni zločinac promovira oslobađanje ubojice premijera Đinđića?

11.10.2021. 18:09:00

Osuđeni ratni zločinac iz vremena agresije Srbije na Hrvatsku, Dragan Vasiljković poznatiji kao kapetan Dragan, u Srbiji javno prikuplja potpise za oslobađanje ubojice premijera Srbije Zorana Đinđića.

Reakcija veleposlanstva SAD-a može biti znakovita u svezi politike te države prema Srbiji i velikosrpskom režimu Aleksandra Vućića, te odnosa SAD-a prema situaciji u Srbiji i okolnim državama.

“Teško je razumjeti zašto osuđeni ratni zločinac raspolaže javnim prostorom u kojem promovira oslobađanje osobe osuđene za ubojstvo prvog demokratski izabranog premijera u Srbiji”, navodi se u odgovoru portparola Ambasade SAD u Beogradu.

To je učinjeno povodom pitanja Glasa Amerike u vezi sa peticijom koju osuđeni ratni zločinac Dragan Vasiljković provodi za predsjedničko pomilovanje Zvezdana Jovanovića – osuđenog ubojice premijera Zorana Đinđića i bivšeg pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) koja je raspuštena, piše slobodnaevropa.org

Glasnogovornik veleposlanstva SAD-a u Beogradu također je ukazao da bi najbolje bilo postaviti to pitanje vlastima Srbije, što je Glas Amerike i učinio, ali do zaključenja teksta nisu stigli odgovori ni iz ureda premijerke Ane Brnabić, niti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Inače, Dragan Vasiljković je u Hrvatskoj odslužio 13,5 godina zatvora zbog presude o počinjenom ratnom zločinu u Kninu i Glini u vrijeme agresije na Hrvatsku 1990-ih. Tijekom procesa je, između ostalog dokazano, da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih jedinica tokom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike policije RH i ZNG-a RH (Hrvatska vojska tada nije postojala op.)

U ožujku 2020. pušten je iz zatvora i potom protjeran iz Hrvatske. Od tada se nalazi u Srbiji – gde je čest gost televizijskih postaja čiji vlasnici gaje bliske veze sa srbijanskim vlastima.

Reakcija veleposlanstva SAD-a može biti znakovita u svezi politike te države prema Srbiji i velikosrpskom režimu Aleksandra Vućića, te odnosa SAD-a prema situaciji u Srbiji i okolnim državama. To se može, napose, odnositi na aktivniju politiku SAD u svezi problema i sukoba koje Srbija izaziva u Crnoj Gori, Kosovu i BiH preko srpske manjine i nacionalne zajednice u tim državama. Takva je bila i politika Beograda u vrijeme pripreme agresije Srbije na Hrvatsku, kada je koristila srpsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj za izazivanje rata.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto:HINA/ Mario STRMOTIÆ /ds

Izvorni autor: narod.hr/slobodnaevropa.org

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.