Veličanje četništva na seoskim slavama: Uloga SNV-a i Milorada Pupovca u kontroverznim manifestacijama u Mazinu

13.09.2024. 11:08:00

Veličanje velikosrpske ideologije i četništva u Mazinu kod Gračaca: Nova uloga SNV-a i Milorada Pupovca

Mazinsko selo u općini Gračac ponovo je postalo pozornica za širenje velikosrpske ideologije i veličanje četničkog naslijeđa. Na seoskoj proslavi Male Gospojine, koja će se održati 21. rujna, nastupit će Ranko Stanić Džimi, izvođač poznat po repertoaru ispunjenom pjesmama koje otvoreno promoviraju mržnju i veličaju četništvo. Njegove pjesme, poput "Ja sam rođen 'đe džamije nema", čine srž problematičnih ideoloških poruka koje se iz godine u godinu ponavljaju na ovakvim događajima u mjestima s većinskim srpskim stanovništvom, posebno u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji, prenosi Narod.hr

Džimi, kao i drugi izvođači s tzv. "krajiškim" repertoarom, već dugo sudjeluju na ovim manifestacijama, promovirajući pjesme koje sadrže otvorene pozive na mržnju prema nesrpskom stanovništvu. Izvodeći stihove poput "Muslimane mrzim od malena" i "Oj, Turkinjo, 'đe su ti dimije", Džimi jasno komunicira etničku netrpeljivost koja nosi jaku simboliku iz vremena velikosrpskih aspiracija i ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Osim Džimija, u prošlosti su na ovakvim događajima nastupali i izvođači poput dueta "Žare i Milenko", koji u svom repertoaru imaju pjesme posvećene ratnim zločincima poput Ratka Mladića, te četničkom vojvodi Momčilu Đujiću. Njihov repertoar, koji uključuje pjesme poput "Dođi kući Momčilo", jasno promovira četničku ideologiju i glorificira odgovorne za ratne zločine.

Posebno je problematično što se prošlogodišnja proslava Velike Gospojine u Mazinu oglašavala plakatom na kojem je kao organizator bio naveden Srpsko narodno vijeće (SNV), organizacija koju predvodi Milorad Pupovac. Iako je nakon medijskog pritiska SNV uklonjen s plakata, ostaje nejasno zašto se uopće pojavila veza između ove manifestacije i organizacije koju vodi Pupovac. Rajko Obradović, član SNV-a i SDSS-a, kasnije je tvrdio da je došlo do pogreške te da je pravi organizator Vijeće srpske nacionalne manjine Gračaca. Ipak, činjenica da se SNV uopće povezivao s događajem na kojem nastupaju izvođači poznati po širenju četničkih poruka, otvara pitanje uloge Pupovca i SNV-a u promicanju ovakvih manifestacija.

Unatoč opravdanjima lokalnih organizatora, ostaje neizbrisiv trag da se ovakve proslave koriste za rehabilitaciju i promicanje velikosrpske ideologije. Time se ugrožava međunacionalni suživot i otežava proces pomirenja u regiji. Dok se SNV i Pupovac distanciraju od organizacije, stvarnost je da se ovakvi događaji, prekriveni tradicionalnim obilježjima, koriste kao platforma za širenje mržnje i nacionalističke propagande.

Uloga SNV-a i Pupovca u ovakvim manifestacijama, čak i ako je indirektna, ne može ostati zanemarena. Njihova odgovornost za suzbijanje ovakvih pojava i sprečavanje daljnjeg raspirivanja tenzija među narodima ostaje ključna za održavanje mira i suživota u Hrvatskoj.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: narod.hr, društvene mreže

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.