Velika selidba Rusa iz Hersona, pucaju iz svih oružja, u velikoj su ofenzivi: ‘Njihov cilj je jasan‘

24.11.2022. 18:52:00

Nakon što su se povukle iz Hersona, ruske oružane snage svoj su fokus usmjerile na Donbas. Moskva vodi kampanju masovnog granatiranja gradova i sela u pokrajinama Doneck i Luhansk, koje zajedno čine Donbas, istočni dio Ukrajine gdje je 2014. počeo sukob između Ukrajine i separatista koje podržava Rusija.

"U Donecku je najviše stradala Avdivka. Masovno su granatirali centar grada", rekao je Pavlo Kirilenko, guverner Donecke oblasti. Avdivka se posljednjih mjeseci nalazi unutar nekoliko kilometara od prve linije bojišnice, ali je i dalje u ukrajinskim rukama. Veliki topnički napadi su zabilježeni i u strateškom gradu Liman u Donecku, kao i u Bahmutu.

Rusi nastavljaju raketirati naselja blizu linija fronte i bombardirati kritičnu civilnu infrastrukturu i kuće. Raketni udari usmjereni su na elektrane, trafostanice, postrojenja prirodnog plina i vodovodne sustave. Ukrajinska vojska ima autonomne izvore energije, stoga problemi s nacionalnom mrežom ne utječu izravno na vojnike na fronti. Međutim, napadi raketama i dronovima iscrpljuju ukrajinski sustav protuzračne obrane.

Masovnim raketiranjem Rusija vjerojatno želi natjerati Ukrajinu da pregovara o prekidu sukoba pod njihovim uvjetima. "Prvi razlog je taj što nas žele poraziti. Jasno je da žele nametnuti određene uvjete, žele nas natjerati da pregovaramo", izjavio je glasnogovornik zračnih snaga oružanih snaga Ukrajine Jurij Ihnat. Napadi se zasad odvijaju samo u smjeru Bahmuta i Avdivke te se stoga ne može govoriti o novoj ofenzivi na širokoj fronti.

"Vjerojatno je prerano govoriti o ofenzivi širih razmjera. Ali, vidimo da se u Donbasu vode žestoke borbe. Prednja linija se donekle stabilizirala. Sada je kontakt-linija Dnjipro. Očigledno je da neprijatelj izvodi ofenzivne akcije u smjeru Bahmuta i Avdivke. Može li to biti šira ofenziva? Vrijeme će pokazati", objasnio je Ihnat.

Rezerve premještaju na istočni front

Prema njegovim riječima, Rusi koriste rezerve koje su imali na južnom frontu i premještaju ih na istočni front, kao i dio oružanih snaga koje su nedavno završile obuku u Bjelorusiji. To potvrđuje i izvještaj britanskoga Ministarstva obrane, koji kaže kako je Rusija vjerojatno preselila "glavne elemente" svoje zračno-desantne divizije na prve crte bojišnice u Donecku i Luhansku. Njihovi glavni zadaci sada su obrana područja Kremina-Svatove u Luhansku i jačanje ofenzivnih operaciju u Bahmutu. Za Rusiju bi zauzimanje Bahmuta moglo otvoriti put do drugih važnijih gradova u Donbasu. Osim toga, privatna vojna skupina Wagner smatra Bahmut trofejem i želi ga svim silama zauzeti kako bi na neki način nadoknadila gubitke drugdje te, još važnije, podigla politički utjecaj osnivača plaćeničke skupine Jevgenija Prigožina.

Britansko Ministarstvo priopćilo je da je većina zračno-desantnih jedinica, koje se sada nalaze u Donbasu, bila uključena u obranu zapadne obale rijeke Dnjipro u Hersonskoj oblasti. Rusija je bila prisiljena povući svoje snage sa zapadne obale na istočnu nakon uspješne ukrajinske protuofenzive. Herson, jedina regionalna prijestolnica koju je Rusija uspjela zauzeti od početka invazije, oslobođen je 11. studenoga.

Predsjednik Vladimir Putin u lipnju je izjavio kako je krajnji cilj rata u Ukrajini oslobađanje Donbasa, zaštita njegova naroda i stvaranje situacije koja bi jamčila sigurnost za Rusiju. Kada Putin govori o Donbasu, on ne misli samo na ukrajinsko područje proizvodnje ugljena i čelika, nego i na strateški važan istočni dio Ukrajine koji se proteže izvan Mariupolja na jugu sve do sjeverne granice s Rusijom. Zauzimanje cijele regije Donbas Rusiji bi omogućilo izgradnju "kopnenog mosta" prema anektiranom Krimu, vitalnom vojnom i trgovačkom središtu za Moskvu na Crnome moru.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:AFP

Izvorni autor: Iva Badanjak

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.